BANJA LUKA, 27. marta – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona BiH predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva i predsjednika Republike, te da predsjednik Srpske po automatizmu bude član Predsjedništva.

Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je rekao za “Nezavisne novine” da je o tome razgovarano.

– U Srpskoj treba da postignemo konsenzus o tome i da to treba učiniti jer se tako Republika Srpska može više braniti – pojasnio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska veoma aktivno učestvovati u izmjenama Izbornog zakona BiH, te da u tome treba da učestvuju i vlast i opozicija, a nikako članovi Centralne izborne komisije BiH jer nisu legalni.

– Ozbiljna politika je bila da mi izađemo iz priče “Sejdić i Finci” i ne budemo kolateral priče koja se dešava u Federaciji BiH. Rekli smo – u Srpskoj se bira jedan neposrednim glasanjem, izvolite završite svoj proces, a kada to definišete idemo da se dogovaramo o izmjeni Izbornog zakona – kaže Dodik.

Kada je riječ o BiH, Dodik ističe da sve više glasova ide ka tome da je ona eksperiment, potpuno podijeljena i da se raspada, kao i da je potrebno uspostaviti koncept mirnog razlaza koji bi trebalo da dovede do toga da narodi u BiH dođu do svojih teritorijalno-političkih jedinica, uz obavezu da se to razgraniči mirno i da se obavežu na saradnju koja podrazumijeva nesmetan protok ljudi, robe i nekih drugih stvari.

– Pa da vidimo da li tako kao posebne države možemo da uspostavimo jedinstven monetarni prostor pod uslovima koji odgovaraju svima, a ne samo jednoj strani – rekao je Dodik.

Na pitanje da li zaista vjeruje da može doći do mirnog raspada BiH, Dodik je odgovorio da je to danas realno.

– Neće Bošnjaci! Nije pitanje njihovo “neće”, već naše “hoću”. Sve više ljudi u Evropi i svijetu vidi da ovo ne ide nigdje, osim nekoliko pojedinaca koje plaćaju bošnjački i muslimanski lobiji po Americi i oni pričaju istu priču godinama – rekao je Dodik.

On je naveo da međunarodna zajednica sada insistira na reformama kao što su Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) i javne nabavke, koje je ona napravila.

– Oni su to napravili, i taj VSTS i javne nabavke, i sada hoće da mi popravljamo njihove bljuvotine i onda kažu da je to vrhunska stvar na putu ka EU. Oni sada hoće da mi legalizujemo njihova kršenja Ustava, a mi to nećemo i insistiraćemo da se VSTS vrati pod nadležnost entiteta – rekao je Dodik.

On vjeruje i da je moguće vratiti otete nadležnosti od Srpske koje su prenesene na nivo BiH.

– Na prošloj sjednici Narodne skupštine tražio sam da se opozicija saglasi da izađemo u parlament i jedinstveno donesemo odluku o statusu Srpske i kada oni budu spremni – ja sam spreman da to uradimo. Svjestan sam šta znači unutrašnji konsenzus i u takvim stvarima on je važniji od međunarodnog – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto na tom planu nema konsenzusa u Srpskoj, Dodik je rekao da je u pitanju karakterologija samih Srba, koji smatraju da je samo ono što oni rade najvažnije.

– Uvijek u nekome traže krivca, a ne u sebi. Ko je kriv? Politički gledano, bilo bi korisno da se bar na nekoliko tema nađe jedinstvo. Toga nema, ali čekaćemo. I sa takvom izdajničkom opozicijom voljeli bismo da napravimo konsenzus zato što je on daleko iznad naših i njihovih kvalifikacija o tome – rekao je Dodik.

On dodaje da sa njima o tome ne može da se razgovara i da se mogli vidjeti na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o čemu se radi.

– Bilo je normalno da Srpska reafirmiše svoju poziciju i kaže da ona bira visokog predstavnika, a potvrđuje Savjet bezbjednosti i da kaže Republika Srpska ne prihvata visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti da ga ne potvrdi – rekao je Dodik.

On vjeruje da može doći do toga da Savjet bezbjednosti UN ne prihvati novog visokog predstavnika.

– Sada mogu reći da će doći do toga, a tome je doprinijela Narodna skupština i šta mene briga za Kristijan Šmita i Njemačkom. Pita li nas iko šta mi mislimo? Njemačka hoće opet da reafirmiše priču o BiH, a nama je dosta tih priča i ne želim svoj život da potrošim na neuspješne priče o BiH – rekao je Dodik.

Kada je riječ o stanju u SNSD-u, Dodik je rekao da će biti rađena revizija članstva da se vidi ko je tu i ko je spreman za dalju političku borbu.

– To nije priča o izbacivanju, već o prikupljanju i novom konsolidovanju. Ne želim da razvijam lažni stereotip kojem smo i mi doprinijeli u SNSD-u, a to je da je gubitak gradonačelnika značio krah SNSD-a. Mi smo u Banjaluci ostali pobjednici i najveća partija koja okuplja značajnu većinu – rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD nije u defanzivi, da je konsolidovan i da je odgovorna politička partija.

– Mislimo da nije ukusno izdizanje nikakvih političkih tema u vrijeme pandemije i zato je ne ističemo i usmjereni smo da damo odgovor na pandemiju – rekao je Dodik.

Na pitanje da li će Igor Radojičić biti ministar u Savjetu ministara, Dodik je rekao da on zaslužuje da bude pozicioniran na nešto što je dobro.

– Pričaću s njim, ako on bude htio – nema problema. Moramo na nivou većine na nivou BiH da to dogovorimo jer znajući Igora njemu ne treba avantura, ali on je broj jedan u tom pogledu. Ako to bude u okviru onoga što on očekuje biće dobro, a ako ne naći ćemo nekoga drugoga, a za Igora da tragamo za drugim postavljanjem ili rješenjem – rekao je Dodik.

(Srpskainfo)