Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ima snagu i može da funkcioniše i u uslovima ozbiljnih podmuklih pritisaka koje vrši zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Еskobar i njegova struktura u BiH predvođena američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem, koji svakog dana smišlja šta će loše učiniti Srpskoj i srpskom narodu.

Oni se ježe od pomisli da ovdje ne upravljaju na način kako žele i tu Republika Srpska pokazuje svoju snagu. Oni pokušavaju da razvale Dejtonski mirovni sporazum, a za to krive nas. Zato Republika Srpska ima snagu – rekao je Dodik.

On je naglasio da Amerika 30 godina pokušava da razvlasti Republiku Srpsku u BiH.

Dodik je istakao da ni posljednje Еskobarove izjave nisu slučajne i dolaze u danima kada BiH treba da dobije status pregovarača sa ЕU.

– Veoma je indikativno da upravo Amerika sa nekoliko svojih istupa posljednjih dana, svojim podmuklim aktivnostima pokušava da usložni političku situaciju u BiH. Oni nema šta ne čine – sankcionišu nas, prijete bankama da ne sarađuju sa Vladom, sa vlastima Srpske, optužuju Dodika, provlače me kroz izvještaje, smetaju im naše veze sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, što dobijamo pregovarački status sa ЕU. Kada govore o nečemu drugom, debelo lažu – ukazao je Dodik.

 

Izvor: Agencije