BANJA LUKA, 11. maja – Sve dok traje vanredna situacija i vanredno stanje u RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama, bez izuzetka.

To znači da su do tada svi građani zdravstveno osigurani i ne moraju da dolaze u poslovnice FZO da ovjeravaju zdravstvene knjižice.

– Podsjećamo da, od 13. marta, prateći mjere i preporuke Vlade RS s ciljem sprečavanja širenja virusa korona za svo stanovništvo, odnosno i osigurane i neosigurane, finansiramo zdravstvene usluge bez overavanja zdravstvenih knjižica. Fond će, po ukidanju vanrednog stanja, usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja pružati u punom kapacitetu, neposrednim kontaktom, uz poštovanje higijensko- epidemioloških mjera – saopštili su iz FZO.

U ovom fondu napominju da se finansiranje zdravstvenih usluga odnosi na sve građane, kao i  na one koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a još nisu regulisali svoj status.

– Takođe, pozivamo sve građane, bez obzira na ublažavanje restriktivnih mjera, da se pridržavaju svih propisanih odluka uz obavezu odgovornog ponašanja, a sve s ciljem sprečavanja daljeg širenje virusa korona u zajednici. Osim toga, ukoliko ne postoji prijeka potreba, molimo osiguranike da ne dolaze u Fond, jer sve informacije o radu Fonda i pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja mogu da dobiju od naših zaštitnika prava koji su imenovani u svim opštinama RS – naglašavaju iz ovog fonda.

(Srpskainfo)