doktor

Oni koji su prehlađeni mogu lako da pomisle kako imaju korona virus, ali evo kako da razlikujete simptome.

Naučnici iz bolnice Zhongnan na Univerzitetu Vuhan u Kini, pomno su proučavali simptome COVID-19. Otkrili su kako se koronavirus ponaša iz dana u dan, te su pronašli razlike između pomenutog virusa i prehlade.

Specijalisti iz Vuhana proučavali su 138 pacijenata i tok bolesti podijelili u specifične periode.

Prvo, naučnici su indetifikovali dvije faze bolesti: Najčešći simptomi prvog dana su groznica, a visoka temperatura je zabilježena kod 99% zaraženih ljudi. Ali drugog dana, čovjek dobija jak umor, suv kašalj i bol u mišićima. U nekim slučajevima se gore navedenim simptomima mogu dodati i mučnina i proliv.

Prva faza se završava sedmog dana. Kod 85% zaraženih simptomi se smanjuju, sljedećeg dana možete da se vratite na posao ako, naravno, radite od kuće i ne kontaktirate sa drugim ljudima, dodaju stručnjaci.

Glavni sanitarni inspektor Rusije, Oniščenko: Ovo je jedini način da se zaštitite od korona virusa!

Ali ako ste do sedmog dana imali problema sa disanjem, tada je započela druga faza. To traje još dvije nedjelje, ali srećom, prati samo 15% zaraženih.

U ovom trenutku ne bi trebalo da paničite, već treba da se javite u bolnicu, jer će pacijentu možda biti potrebna hospitalizacija.

Smrt od koronavirusa, naglašavaju istraživači, događa se oko 17 dana. Do 21. dana završava drugi stadijum bolesti i pacijenti koji ga prevaziđu već mogu polako da se vraćaju svojim ustaljenim navikama, prenosi sajt shokru.com.

(Kurir.rs)