ukc

BANJA LUKA, 19. marta – U ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravstveni sistem i nosioce zdravstvenog sistema tj. medicinske radnike od eventualne zaraze kako bi naše stanovništvo dobilo pravovremenu njegu i zdravstvenu zaštitu, saopštili su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi naglašavaju da će u prostoru Klinike za infektivne bolesti danas biti završena operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će se obavljati i porodi trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

– Osoblje Klinike za infektivne bolesti pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost osoblja kako bi adekvatno odgovorili na eventualni pojačani priliv pacijenata. Klinički zavod za mikrobiologiju UKC RS raspolaže sa dovoljnim brojem testova za novi korona virus – kažu u UKC RS i jš jednom apeluju na građane da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu, te da se pridržavaju propisanih mjera i da ne dolaze u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe.

– Osnovni cilj ovakve reorganizacije naše ustanove je da pružimo zdravstvenu zaštitu pacijentima, ali i da istovremeno zaštitimo naše medicinske radnike – naglašavaju u UKC.

Podsjećaju da su u krugu UKC postavljeni su objekti koji će služiti za trijažu pacijenata, zbog opasnosti od širenja novog virusa korona kako među samim pacijentima tako i medicinskim radnicima.

– U postavljenim objektima obavljaće se trijaža, razgovori i pregled pacijenata, te će ih nakon toga medicinsko osoblje upućivati u Urgentni centar UKC RS ili u Kliniku za infektivne bolesti. Važno je naglasiti kako postoje tri grupe pacijenata. Prva grupa su pacijenti koji su pozitivni, ali nemaju simptoma i moraju biti u izolaciji. Druga grupa pacijenata ima simtpome i liječi se u Klinici za infektivne bolesti i ako bude potrebno liječiće se i na lokaciji u centru grada koja se priprema za veći priliv pacijenata. Treća grupa pacijenata je ona kojoj su potrebni respiratori i koji su životno ugroženi. UKC raspolaže sa više od 50 respiratora – naglašavaju u UKC RS.

(Srpskainfo)