BANJALUKA, 27. marta – Policija je privela Zlatu Bošnjak (49) i Mirelu Salihović (25), obje iz Brčkog, zbog sumnje da su se u januaru prošle godine predstavljale kao vračare i ukrale novac i zlatni nakit, pričinivši štetu u ukupnom iznosu od 3.200 KM.

“Nezavisnim” je potvrđeno da su članovi tri banjalučke porodice koje su bile žrtve “magije”, tokom kriminalističke obrade prepoznali Zlatu Bošnjak i Mirelu Salihović kao vračare koje su im dolazile u stanove. Nakon saslušanja, osumnjičene su puštene da se brane sa slobode, a protiv njih će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog teških krađa.

Romkinje su osumnjičene da su od 22. do 25. januara prošle godine na gotovo identičan način opljačkale tri porodice. Prije ulaska u stanove oštećenih, u zavisnosti od situacije, predstavljale su se kao trudnice koje prodaju posteljinu, a koje odlično poznaju gatanje i skidanje “crne magije”.

“Kada bi ih oštećeni, koji su bili mahom penzioneri pustili u stanove, dok je jedna gledala u karte i ‘proricala’ sudbinu, druga je koristila nepažnju ukućana i prevrtala stvari tražeći novac i zlatni nakit. One koji bi prozreli njihove namjere čak su i fizički napadali, a zatim bježali sa ukradenim novcem i nakitom”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

Zanimljivo je da su u nekim slučajevima i oštećeni sami donosili zlatni nakit, na ruke “vračara”.

“Tražile su da im donesu nakit, a zatim da im donesu i druge stvari, pa kada bi oštećeni otišli u drugu prostoriju, oni su umjesto zlatnog nakita u krpu stavili suvi hljeb i govorili oštećenima da ga stave ispod jastuka i ne diraju narednih sedam dana, te da će im tako biti skinuta ‘crna magija'”, podsjetio je naš izvor.

Jedna od prevarenih Banjalučanki bila je i 80-ogodišnja Refika Bosnić, kojoj su osumnjičene pod izgovorom da prodaju posteljinu “izgatale” sudbinu i ukrale zlatni nakit.

“I ranije su mi Romkinje kucale na varata, pitale za novac, a kada bih im rekla da ga nemam, otišle bi i sve je bilo normalno. Ovoga puta, ove dvije Romkinje su bile profesionalke i nisam se ni snašla, a već su mi sa ušiju, vrata i ruku poskidale sav zlatni nakit”, kroz suze je u januaru prošle godine ispričala Bosnićeva, ne vjerujući i dalje koliko je naivna u svemu ispala.

“Nezavisne” saznaju i da je osumnjičena Mirela Salihović od ranije poznata policiji po izvršenju teških krivičnih djela. Naime, kao maloljetnica bila je osuđena na kaznu zatvora zbog ubistva, ali je u međuvremenu puštena.