BANJALUKA, 22. marta – Požar u Srednjoškolskom domu u Banjaluci, u kojem je 26. februara za dlaku izbjegnuta tragedija, ne bi trebalo da se ponovi ukoliko svi budu radili svoj posao kako treba, izjavio je danas Zdravko Marjanović, v.d. pomoćnika ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS.

Odgovarajući na pitanje čija bi odgovornost bila da u narednom periodu slučajno dođe do tragedije, jer je zgrada u kojoj borave učenici u lošem stanju, Marjanović je rekao da je u sličnom stanju i pola osnovnih škola u RS, kao i pola stanova. On navodi da nije poznato ni kada će biti obnovljen dio Srednjoškolskog doma, u kojem trenutno borave učenici, među kojima su i oni iz siromašnijih porodica i učenici čiju su očevi dali živote za RS. Inače, ova zgrada je stara nekoliko desetina godina, a nedavni požar otkrio je da se radi o svemu samo ne objektu koji je uslovan za boravak i spavanje učenika, objavile su Nezavisne novine..

“Ne mogu govoriti o renoviranju. Sredstva u ovoj godini nisu predviđena. Nemam procjenu koliko bi koštala rekonstrukcija”, između ostalog je rekao Marjanović.

Ono što je jasno je da se preko leđa blizu 300 srednjoškolaca koji borave u ovom domu trenutno vodi “ljuta bitka” između dvije struje, one aktuelnog direktora Milomira Martića, koji će i u narednom periodu ostati u fotelji, te Branislava Vidića, bivšeg direktora. Razne predstavke o radu “onih drugih” koje su prethodnih mjeseci stigle na adresu medija, MUP RS i Ministarstva prosvjete i kulture RS, bile su povod da Srednjoškolski dom posjete i prosvjetni inspektori.

Epilog svega je rok od mjesec dana koji je dat Mariću da uskladi Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika sa Zakonom o učeničkom standardu. Inače jedina nepravilnost koja postoji u Srednjoškolskom domu, prema mišljenju Marjanovića, su smještajni kapaciteti.