BANJA LUKA, 20. marta – Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci Dom zdravlja mora ići u još jednu reorganizaciju, koja predviđa redukciju rada ambulanti porodične medicine u ruralnim dijelovima grada.

Potvrdila je to direktorka ove zdravstvene ustanove Nevena Todorović i dodala da je to samo jedna od aktivnosti koje su morali preduzeti.

– U zadnjih  mjesec dana, otkako je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, mi smo morali reorganizovati naše radne procese, pa smo dio timova i medicinskog kadra iz ambulanti iz urbanog dijela grada morali rasporediti u ARI i kovid režim rada. Situacija je i dalje neizvjesna i ide ka pogoršanju – navela je ona.

Objašnjava da su na posljednjem zasijedanju gradskog Štaba za vanredne situacije dobili saglasnost gradonačelnika da redukuju rad ambulanti porodične medicine u ruralnim dijelovima grada.

– U praksi to znači da je ako je neka ambulanta porodične medicine radila pet dana, sada će na primjer raditi četiri dana, kako bi taj dan kada ne rade radnici mogli biti raspoređen u ARI ili kovid ambulante, kao i u proces vakcinacije – navela je Todorović

Kaže da su vodili računa da građanima na nivou primarne zdravstvene zaštite budu dostupne potrebne usluge.

– Građani sa ovom reorganizacijom neće biti oštećeni ali smo prisiljeni da, zbog velikog priliva pacijenata, koje bilježimo u ARI i kovid ambulante, predložimo ovaj način rada, jer inače nećemo moći da uđemo u proces vakcinacije – napomenula je ona.

(Srpskainfo)