BANJA LUAK, 17. marta – Ako se nastavi ovakav rast broja zaraženih od virusa korona Dom zdravlja Banjaluka će od ponedeljka morati ugasiti ili redukovati pojedine usluge za redovne pacijente koji nisu hitni i životno ugroženi.

Poručila je to direkotrica ove ustanove Nevena Todorović i dodala će ih na taj korak primorati trenutna epidemiloška situacija u Banjaluci, koja za sada ne pokazuje znake poboljšanja.

– Ostavićemo najkritičnije tačke da rade u punom obimu: službu porodične medicine, hitnu pomoć, pedijatriju, laboratoriju, rentgen, Higijensko epidemiološku službu, ARI i Kovid ambulante. To mora raditi u punom kapacitetu. Za ostale službe ćemo morati redukovati način rada. Načelnici svih službi će morati predložiti, koji pacijenti su prioritet i te usluge se moraju raditi, druge usluge će biti prolongirane a sve u skladu sa specifičnostima njihovog posla. Već smo otkazali akciju preventivnih pregleda građana, koje smo nakon duže pauze nedavno ponovo bili pokrenuli, a razmišljamo da isto uradimo i sa sistematskim pregledima budućih prvačića. Kolege koje su zadužene za taj dio posla za sada uspjevaju da sprovedu sistematske preglede za upis u školu, ali ako ovim tempom nastavi da raste broj zaraženih, vidjećemo šta ćemo dalje preduzimati – kazala je ona i naglasila da kroz planirane redukcije sigurno neće biti oštećene osetljive kategorije građana kao ni građani kojima je potrebna hitna i neodložna zdravstvena zaštita.

Za danas je zakazana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije i Todorović je rekla da će gradonačelniku dostaviti plan ponovne reorganizacije ove ustanove, koji previđa da se svi raspoloživi kapaciteti stavljaju u borbu protiv korone.

Objasnila je da je nagli porast zaraženih na više frontova stvorio pritisak na ovu ustanovu.

– Situacija je gotovo teža nego u novembru prošle godine, kada je isto došlo do ozbiljnog povećanja broja zaraženih. Problem je što sada imamo daleko veći broj oboljelih sa težom kliničkom slikom što nas dovodi u drugačiju situaciju. Kada pacijenti imaju težu kliničku sliku veći broj njih dolazi kod doktora, češće dolaze na preglede i kada se potvrdi da su pozitivni, a ako nisu smješteni na kliniku UKC RS, oni svakodnevno dolaze u našu kovid ambulantu u Docu da prime infuzuju, koktel vitamina te dobiju druge potrebne lijekove, jer se ovi pacijenti ne mogu liječiti samostalno u kućnim uslovima – kazala je Todorović i naglasila da su u ponedjeljak imali oko 130 pregleda u kovid ambulanti u Docu, što kaže zahtjeva veliki napor osoblja ove ustanove.

Dodala je da je povećan i priliv pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i temperaturom. Samo u ponedjeljak su u ARI ambulantama na pedijatriji, u hitnoj pomoći, te službi porodične porodične imali preko 500 ovakvih pregleda.

Todorović naglašava da im drugi veliki problem predstvalja odsustvo velikog broja medicinskih radnika zato što su zaraženi ili u izolaciji zbog rizičnih kontakata te zato što su oboljeli članovi njihovih porodica.

– U protekloj sedmici zbog bolesti ili izolacije oko 11 odsto medicinskih radnika je bilo odsutno sa posla, s tim da taj broj svakodnevno raste, jer mi na dnevnoj osnovi dobijamo informacije da su pojedine kolege pozitivne na virus korona – precizirala je ona.

Dodala je da na različite načine pokušavaju nadoknaditi nedostatak kadrova preraspodjelom osoblja iz svih organizaciono jedinica ustanove.

– Zavod “Dr Miroslav Zotović” nam je prošle godine poslao radiološke tehničare kao ispomoć i opet smo tražiti njihovu pomoć. Pisali smo ponovo “Zotoviću” da nam pošalju radiološke tehničare, jer naši su pozitivni ili u izolaciji i proces rada je otežan. Tako da se nadamo da će i ovaj put doći kolege da rade dok su naši zaposleni odsutni, u protivnom bi sve pacijente sumnjive i pozitivne na virus korona morali slati na RTG pluća na UKC RS, što bi njih dodatno opteretilo, a oni već sada imaju dovoljno posla – precizirala je ona.

Zbog svega toga postavlja se pitanje dokle će banjalučki zdravstveni radnici izdržati ovakav pritisak?

– Kolege su izmorene, mi smo već više od jedne godine, bez pauze, na prvoj liniji borbe protiv virusa korona.  U ovom momentu je teško reći koliko ćemo moći izdržati ovakav tempo. Zdravstveni radnici uvijek daju  posljednje atome snage i vremena, sve dok mogu oni rade i liječe građane – rekla je ona i dodala da će vrijeme pred nama najbolje odgovoriti na to pitanje.

TODOROVIĆ: KORONA NIJE POD KONTROLOM

Todorović smatra da je ključnu ulogu u pogoršanju epidmiloške situacije ima stav građana. -Mislim da su građani u novembru prošle godine ozbijnije shvatali situaciju. Sada su građani, pogotovo oni mlađe životne dobi, nekako opušteniji. Stigla je vakcina i svi mislimo da je virus pod kontrolom, a nažalost nije. Mi radimo vakcinaciju naših radnika te korisnika i zaposlenih u domovima za starija lica i taj posao planiramo završiti za nekoliko dana – navela je ona

(Srpskainfo)