drakulic

BANJA LUKA, 02. februara – Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas je služen pomen za 2.315 srpskih civila, a vijenac na spomen-kosturnicu položili su srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zažtite Duško Milunović.

Cvijeće su položile i delegacije Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Udruženja “7. februar 1942”, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR.

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine počinile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Dodik: Nikad ne zaboraviti zločin

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Drakuliću da je pokolj na srpskim narodom u februaru 1942. godine u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac bio organizovani projekat tadašnje ustaške vlasti, koja je isto planirala i za druga područja, ali da srpski narod nije dozvolio da se bude i ostvaren.

Dodik je nakon što je prisustvovao pomenu kod spomen-kosturnice ubijenim Srbima u ovim naseljima rekao novinarima da je ovaj pokolj jedan od najmonstruoznijih planova ustaškog zločina koji je počinjen u banjalučkoj regiji na osnovu kojeg je jednu trećinu Srba trebalo pobiti, jednu pokrstiti, a jednu protjerati.

Prema njegovim riječima, srpski narod nikad ne može da zaboravi ovaj, jedan od najmonstruoznijih zločina koji su ustaše počinile nad Srbima 1942. godine. Dodik je podsjetio da su ustaške vlasti isti plan imale i za srpski narod u Krajini, Hercegovini, od Paga, Jadovna, Šušnjara, Garavica, Jasenovca, Stare Gradiške, pa sve do Broda na Drini.

On je naglasio da je istorija pokazala da srpski narod nije dozvolio da se taj ustaški projekat ostvari i da su Srbi danas ostali da žive na ovim poručjimi, te da je Banjaluka danas glavni grad Republike Srpske sa većinskim srpskim stanovništvom. Dodik je u izjavi napomenuo kako je u planu da se sa vlastima Banjaluke uradi rekonstrukcija puta u naselju Drakulić.

Radojičić: Počinje izgradnja spomen parka

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, prisustvovao je danas u Drakuliću obilježavanju 78. godišnjice stradanja Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine.

On je podsjetio da se na današnji dan, već decenijama, podsjećamo velikog zločina koji je u nekoliko banjalučkih naselja počinjen u zimu 1942. godine, kada su fašisti masakrirali civilno stanovništvo isključivo zbog toga što su bili prirpanici srpskog pravoslavnog naroda.

– Na nama je da ovaj dan obilježavamo i da se sjećamo istorije, prije svega da odamo počast nedužnima koji su stradali, a drugo – da učimo iz istorije. Učinili smo sve da na dostojan način obilježevamo ovaj datum, a u tim naporima valja spomenuti i rekonstrukciju spomen kosturnice i spomenika u Drakuliću. Vjerujem da ćemo to ove godine završiti, a u neposrednoj blizini, u dvorištu škole u Šargovcu, počela je izgradnja spomen parka – istakao je Radojičić.

(Srna)