drvoredi

BANJA LUKA, 28. avgusta – Banjaluka se ponosi zelenilom i stoljetnim drvoredima, ali nema cjelokupnu analizu zdravstvenog stanja svih stabala u gradu već su posljednjih godina urađene samo parcijalne procjene na pojedinim lokacijama.

U cilju prevazilaženja tog problema, 2015. godine pokrenuta je inicijativa za izradu nove studije i GIS baze podataka s analizom zdravstvenog stanja starih drvoreda, ali prema raspoloživim podacima nije se daleko odmaklo.

Grad je obavezan da održava 22.000 stabala, a posljednjih godina te kontrole su urađene na oko njih 20 odsto. Posljednji događaji u gradu pokazuju da takva situacija nije nimalo bezazlena i da može dovesti do ozbiljnih posljedica. U ponedjeljak veče je preko puta parka “Mladen Stojanović” suha grana pala sa stabla i povrijedila djevojku.  Samo dvije sedmice prije toga veliko stablo kesetna srušilo se u bašti kafića hotela „Bosna“, ali srećom nije bilo povrijeđenih. Ovo su samo skorašnji primjeri ovakvih događaja koji se dešavaju u Banjaluci.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da stablo s kojeg je pala grana nije bilo obuhvaćeno zadnjom analizom zdravstvenog stanja stabala.

– Zadnja analiza je rađena u parku “Mladen Stojanović”. To stablo je izvan parka i nije bilo obuhvaćeno studijom koja je rađena – kazao je Bilčar i dodao da je stablo kod hotela “Bosna” bilo pod zaštitom.

Dodao je da je prioritet Grada da sačuva i obogati drvorede ali da je evidentno da problem postoji.

– Grana koja je povrijedila prolaznika nepobitno dokazuje da moramo uklanjati veliki broj stabla. Plan u narednom periodu je da više siječemo i da više sadimo, odnosno da gdje god da posiječemo jedno stablo da zasadimo novo. To traži značajna finansijska sredstva. Pored toga, nećemo ići u nasumičnu sječu već po preporukama studije – kazao je on.

Podsjetio je da je, osim u ovom parku, rađeno više raznih studija drvoreda u različitim dijelovima grada, od centra do Obilićeva i Nove Varoši, te da je bilo obuhvaćeno oko 20 odsto stabala koje treba da održava Grad. Kazao je da je studija pokazala kako treba da se posiječe 400 stabala.

Naglasio je da će se nastaviti s daljim pregledima drvoreda, koji do sada nisi bili obuhvaćeni analizama, ali nije precizirao kojim tempom.

drvoredi 1

– Do sada smo se uglavnom koncentrisali na drvorede uz ulice i na javnim mjestima gde je najveći promet građana – kazao je Bilčar.

Profesor na Šumarskom fakultetu Jugoslav Brujić je rekao da u Banjaluci ne postoji gazdovanje  zelenilom u pravom smislu te riječi.

– Najveći problem je to što Banjaluka nema takozvani katastar zelenila. To je GIS baza podataka na osnovu koje se gazduje zelenilom i većina gradova u razvijenom svijetu koji ozbiljno vode računa o zelenilu imaju tu bazu podataka. U njoj bi bili podaci koji bi govorili gdje se koje stablo tačno nalazi te u kojem je ono stanju. Izrada katastra zelenila je veliki posao ali kada se jednom uradi imate bazu podataka koja će vam dozvoliti da planirate kako da brinete o stablima. Nju bi s vremena na vrijeme trebalo dopunjavati – kazao je Brujić.

Brujić kaže da su u prethodnim decenijama, i prije upotrebe kompjuterskih baza podataka, rađene procjene stanja zelenila.

– Takve analize su urađene sedamdesetih i osamdestih godina i ona je ponovljena devedestih godina. Međutim, ti podaci su stari i oni se ne mogu koristiti – rekao je Brujić.

Dodao je da je ovaj fakultet prije 15 godina napravio elaborat u kojem je svako stablo ucrtano u oba gradska parka.

– Naznačili smo svako pojedinačno stablo te šta bi  trebalo uraditi na tom primjerku, odnosno koje ukloniti, koje orezati, a gdje uraditi dendrohirurgiju.  Poslije toga nisu nas uključili u bilo kakve odbore ili komisije koji se bave tim pitanjem tako da nemamo nikakvog uvida osim da ih sami obiđemo i vidimo šta se dešava. Poslije toga su za park “Petar Kočić” rađena dva diplomska u razmaku od 7 godina. Tu ćemo praksu za taj park nastaviti, dok za park “Mladen Stojanović” treba drugačiji pristup jer je veća površina – kazao je Brujić.

Lakše povrede

Banjalučanka J.V. (28), koja je u ponedjeljak veče povrijeđena usljed pada grane drveta u blizini parka “Mladen Stojanović” u Banjaluci, puštena je na kućno liječenje, potvrđeno je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

– Ona je u ponedjeljak u 19 časova vozilom Doma zdravlja Banjaluka dovezena u Urgentni centar UKC. Zadobila je lakšu povredu vrata, po prijemu je zbrinuta, te je isti dan puštena na kućno liječenje – istakli su u UKC RS.

(Srpskainfo)