Slovenačka vlada postrožila je u četvrtak uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa se od ponoći ne može ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obveznog 14-dnevneog karantina ili negativnog testa na Covid-19.

Te su zemlje u kojima se bilježi veći dnevni prirast oboljelih od koronavirusa stavljene na tzv. “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Bugarska koja je dosad bila na “zelenoj listi” spuštena je u nižu “žutu listu” na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU-a s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci moraće u obvezni karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU.

U pogledu ulazaka iz tih država više ne vrijede niti prijašnji izuzeci po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Ministar za unutarnje poslove Aleš Hojs kazao je tumačeći ovu odluku da je to učinjeno zbog rizika unosa koronavirusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije.

Zasad se restrikcije unutar Slovenije neće pooštravati, no ako se broj dnevnih novih zaraza ne bude smanjivao moguće je vrlo brzo ponovo smanjiti maksimalni dopušteni broj ljudi na javnim mjestima sa sadašnjih 500 na 200, upozorili su ministar Hojs, ministar zdravstva Tomaž Gantar i vladin portparol Jelko Kacin.

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epideemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći dio je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Hojs je upozorio da su oni koji unesu virus u Sloveniju krivično odgovorni ako su policiji prilikom ulaska dali netačne podatke o tome gdje su boravili i tako rizikovali prenos zaraze na druge ljude.

(banjaluka.net)