BANJALUKA, 28. februara – Članovi Savjeta Mjesne zajednice Starčevica na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima grada iznijeli su prijedloge za poboljšanje života građana ove mjesne zajednice, od kojih bi neki, poput izgradnje spomen-ploče borcima Starčevice, mogli biti realizovani već ove godine, piše Press RS.

Član Savjeta ove mjesne zajednice Milorad Arlov kaže da su načelniku Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoranu Novakoviću i šefici kabineta gradonačelnika Ljilji Dabić iznijeli veoma konkretne prijedloge od kojih pojedini imaju realne šanse za realizaciju već ove godine.

– Mi smo predložili izgradnju spomen-ploče poginulim borcima MZ Starčevica iz proteklog otadžbinskog rata, izgradnju pomoćne kotlovnice na Starčevici do kraja godine, izgradnju osnovne škole, dvorane i sportskih terena, izgradnju vrtića, izgradnju sportskog parka za odrasle, te izgradnju administrativnog centra za MZ Starčevica. Izuzetno nam je drago što je načelnik Novaković zadovoljan našim prijedlozima i što je istakao da spomen-ploča i administrativni centar imaju realne šanse da se zavše već ove godine i da će učiniti sve da zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem radi na rješavanju ovih naših zahtjeva, odnosno prijedloga – ističe Arlov.

S obzirom na to da je izgradnja spomen-ploče poginulim borcima Starčevice prijedlog koji bi mogao uskoro da ugleda svjetlo dana, Arlov naglašava da su oni za tu namjenu predložili tri moguće lokacije.

– Lično sam predložio da se spomen-ploča i mali administrativni centar povežu i budu u istom krugu. Centar bi imao salu koja može primiti najmanje trista ljudi, kancelarije mjesne zajednice, penzionera, boraca, raznih udruženja, Crvenog krsta, kancelariju za vađenje državljanstva i rodnih listova, dakle da sve to bude na jednom mjestu.

Za ovu namjenu predložili smo prostor između ulica Srpskih ustanika, Sime Miljuša i Prve krajiške brigade, prostor ispod “Garaža” i možda najpovoljniji prostor na uglu ulica Jug Bogdana i Majke Jugovića koji se proteže do pasarele gdje je najidealnije i za sportski park za odrasle koji bi sadržavao stazu za trčanje, neke sportske sprave, klupe – dodaje sagovornik Pressa RS.

Grijanje, škola, vrtić…

U Savjetu ove mjesne zajednice naglašavaju da su od gradskih zvaničnika dobili obećanje da će ove godine da se pristupi renoviranju i osposobljavanju vrtića za djecu na prostoru bivšeg restorana Ognjište na Starčevici i u Obilićevu u Krfskoj ulici.

– Ono što je svim članovima Savjeta naše mjesne zajednice koji su bili prisutni bilo veoma drago jeste što smo vidjeli veliku volju, želju i odlučnost grada da uloži novac u ove naše projekte i realizuje ih. Drago nam je što su pokazali volju da neke pokrene već u bližoj budućnosti i vjerujem da ćemo našu saradnju nastaviti i da neće ostati na obećanjima, jer ova velika MZ u kojoj živi više od 25 hiljada građana ovog grada to i zaslužuje – zaključuje Arlov.

Mještani ove MZ skeptični su da bi do realizacije ijednog projekta moglo doći, naročito ne ove godine.

– Teško mi je povjerovati u bilo šta dok ne vidim sopstvenim očima da su radovi počeli. Škole nemamo, a obećanja da će je biti slušamo već deceniju. Grijanje nam je najgore u gradu, a priče o boljem već su prešle u dobar vic. Vrtića nemamo, igrališta takođe. Ne znam, daj bože da se nešto pokrene sa mrtve tačke, ali opet kažem, teško – kaže Marija Simanić.

Bolje grijanje građanima prioritet

Kao najveći problem ove mjesne zajednice svi građani ističu izuzetno loše grijanje, zbog čega su iz Savjeta MZ predložili izgradnju kotlovnice.

– To bi uveliko poboljšalo grijanje koje je jedan od najozbiljnijih problema cijele Starčevice, a naročito ulica na vrhu ove MZ. Tražili smo da se sastanemo sa gradonačelnikom, rukovodstvom “Toplane” da dogovorimo subvenciju za proteklu sezonu za Starčevicu, jer ako se nastavi da plaćamo grijanje po punoj cijeni, a ne grijemo se ni blizu kao druge MZ, mnogi će se isključiti sa mreže – navode u Savjetu MZ.