Čuveni meterološki servis Ekuveder objavio je dugoročnu vremensku prognozu za ovo ljeto u Evropi, a očekuje se da će u jugoistočnom dijelu i na Balkanu temperature biti iznad normalne.

Mnogi se širom Evrope raduju toplijem vremenu koje ljeto često donosi, a možda čak i planiraju odmore jer se ublažavaju ograničenja koja je izazvala pandemije, prenosi Klix.

Dijelovi Evrope su osjetili ljeto usred vrućina krajem marta, ali uslijedio je oštar hladni val u aprilu koji je vjerovatno poslužio kao vraćanje u stvarno godišnje doba.

Meteorološko ljeto počinje prvog juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događaju se tek 20. juna.

Tim meteorologa Ekuveder upozorava da vrućina koja se širi Evrope tokom ljeta i nedostatak široko rasprostranjenih kiša mogu stvoriti poljoprivredne probleme. Čak i neke ljetne kulture koje su obično otporne u uslovima suše mogu se suočiti s problemima nakon što se zimsko vrijeme zadržalo u proljeće te postoji mogućnost da je utjecalo na izdržljivost biljaka.

Kako se bliži drugo uzastopno ljeto tokom pandemije, vraćaju se neki znakovi normalnosti.

Jezgra vrućina ovog ljeta biće smještena širom Portugala, Španije, južne Francuske i većeg dijela Italije jer se toplina iz sjeverne Afrike širi na sjever u južnu Europu.

Očekuje se da će temperature u jugozapadnoj i jugoistočnoj Evropi tokom ljetnih mjeseci biti iznad normalne.

Pored užarenih temperatura, očekuje se da će i padavine biti ispod normalne jer se trag oluje dobro mijenja od južne Evrope tokom cijele sezone.

Uobičajene visoke temperature na jugozapadu i jugoistoku Evrope u junu će se kretat od 21 do 26 stepeni, a u julu od 26 do 34 stepena. Temperatura u avgustu će početi opadati.

Kako će trag oluje potiskivati ​​sjever, vrućina će se širiti i iz Španije i Italije, pa sve do juga Velike Britanije, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i zemalja na Balkanu. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti konzistentno na ovim područjima.

– Može biti vrućine na zapadu i na istoku, ali nikada istovremeno – rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Širenje toplijeg vremena takođe će biti postepeno, a što je dalje od jezgre vrućine, to će trebati više vremena da temperature iznad normalne dosegnu područje.

Uobičajene visoke temperature u regionu srednje Evrope se penju od 19 do 21 stepen i od 21 do 25 tokom tokom juna i jula. U avgustu, temperature obično počinju da se vraćaju prema 19-21 stepen, ali ove godine očekuje se da će ostati iznad normale barem dio mjeseca.

– Pored vrućina, ovo može biti i treće uzastopno ljeto s padom normalnih padavina u Francuskoj i Njemačkoj, kao i u Velikoj Britaniji. To može dovesti do rastućih problema za ljetne usjeve, uključujući pšenicu i kukuruz u Francuskoj i Njemačkoj – objasnio je Rojs.

Zbog sporog napredovanja vrućina iz južne Evrope, očekuje se da će se temperature iznad normalne zaustaviti kraj najsjevernijih dijelova kontinenta.

Olujni trag sa sjevera Velike Britanije do Norveške i Švedske pomoći će blokirati napredovanje toplijih uslova na sjeveru, a takođe će zadržati obilne kišne vremenske uslove nad regijom.

Očekuje se da će do avgusta ova olujna staza nastaviti marš prema sjeveru ka sjeveroistočnoj Evropi, donoseći nestabilno vrijeme u baltičke države, kao i u Poljsku i Bjelorusiju i dalje u zapadnu Rusiju.

– Vrućina se širi u srednju Evropu i zaustavlja se na području istočne Njemačke – rekao je Rojs.

(Srpskainfo)