grijanje

BANJA LUKA, 04. oktobra – Inicijativa zvuči razumno i treba je razmotriti, govorio je gradonačelnik Igor Radojičić prije pet mjeseci. Sada, međutim, poručuje – ako bi se sezona grijanja zvanično produžila, to bi moglo uticati na cijenu.

 S obzirom na to da ovih dana treba početi sezona grijanja u Banjaluci, provjerili smo kod nadležnih šta je sa incijativom građana koji su tražili da “Eko toplane” ubuduće isporučuju toplotnu energiju i u maju.

Zbog niskih temperatura koje se posljednjih godina bilježe čak i u petom mjesecu, građani su tražili da grijna sezona zvanično bude produžena do 15. maja. Kako su istakli, potrebno je jedino da se voda u toplifikacionom sistemu drži do 15. maja i po potrebi dogrijava u periodičnim momentima.

Inicijativu je uputio član savjeta MZ Centar 2 Goran Pivašević, a zvanično je iznesena na majskoj Skupštini grada. Nadovezao se tada i odbornik Predrag Vulin, po struci inženjer mašinstva, koji je predložio da voda bude u sistemu grijanja i mjesec dana prije sezone, što znači prije 1. oktobra. Podsjetimo da su i iz Udruženja potrošača nekoliko puta već ranije isticali da su pravilnici po kojima rade toplane zastarjeli i da ih treba mijenjati.

Sezona grijanja u gradu inače traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali ako su temperature niske može početi i završiti se 15 dana ranije ili kasnije. Činjenica je, međutim, da se Banjalučani u septembru i maju znaju smrzavati u stanovima zbog niskih temperatura i hladnih radijatora, te nerijetko zagrijavaju dnevnu sobu klima uređajima i grijalicama.

U važećoj odluci o opštim uslovima za isporuku toplotne energije navodi se da termoenergetska postrojenja i instalacije davaoca usluge, u ovom slučaju “Eko toplane”, koje su zadužene za javno grijanje, treba da budu spremne od 1. oktobra do 1. maja.

– Nisam siguran da se mora mijenjati odluka. Grijna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, a na bazi toga se kalkuliše i cijena. Ukoliko bi se sezona zvanično produžila za mjesec dana, to bi značilo još mjesec dana dodatno grijanje i moglo bi uticati na cijenu. Mislim da je u ovoj situaciji čak i bolje ovako, jer mi procjenjujemo meteorološke prilike i da li ima potrebe za produženjem ili ne – odgovorio je Igor Radojičić.

Podsjeća da je ova godina bila karakteristična jer je grijanje prvobitno bilo završeno krajem aprila i počeo remont sistema, a onda su zbog naglog zahlađenja “Eko toplane” od 13. maja opet pokrenule pogon i krenule sa isporukom toplotne energije.

– To nije sistem koji možete kao šporet odjednom naložiti. Ne možete očekivati da se u maju iznenada opet uključi Toplana, ako je već isključena. Iz sistema se ispušta voda, ulazi u remont, i prilično je skupo na ovaj način propisati da treba grijanje da traje mjesec dana duže. To onda iziskuje veće troškove i mora se preliti i na cijenu grijanja – precizirao je gradonačelnik i tako očigledno stavio tačku na zahtjeve sugrađana.

Iz “Eko toplane” juče su saopštili da počinju sa funkcionalnim probama sistema, koje će trajati narednih nekoliko dana.

– Funkcionalne probe podrazumijevaju provjeru kompletnog toplifikacionog sistema, uključujući i tople probe uoči zvaničnog početka sezone grijanja 2019/20. Molimo potrošače za strpljenje i razumijevanje, te da narednih dana posebno obrate pažnju na ispravnost kućnih instalacija i zajedničkih unutrašnjih instalacija – rekli su iz ovog preduzeća.

Preuzeti vlasništvo

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da grad ima namjeru da u potpunosti preuzme vlasništvo nad starom “Toplanom”, jer prema postojećem Zakonu o akcionarskim društvima, mali akcionari, čak i sa izuzetnom malim učešćem, u pojedinim stvarima odlučuju bez većinskog akcionara.

Govoreći o sudskom sporu malih akcionara stare “Toplane”, rekao je da Grad nije zadovoljan prvostepenom presudom od 17. septembra kojom se poništava odluka vanredne skupštine akcionara tog preduzeća o prenosu akcija manjinskih akcionara na Grad Banjaluku. Rekao je da, iako grad nije direktno učestvovao u sudskom postupku, očekuje da će biti podnesena žalba i da će u drugostepenom postupku biti dokazana ispravnost.

– Grad će, u svakom slučaju, istrajati na tome da bude stoodstotni vlasnik stare “Toplane”- poručio je Radojičić.

(Srpskainfo)