grijanje

BANJA LUKA, 30. jula – U sklopu priprema za sezonu iduću grijnu sezonu na nekoliko lokacija je sanirana i zamijenjena dotrajala toplifikaciona mreža, saopšteno je iz preduzeća Eko toplana.

– Naše tehničke ekipe trenutno popravljaju vrelovod i toplovod u ulici Anđe Knežević. Riječ je o jednoj od kritičnijih dionica toplifikacionog sistema Banjaluke, na kojoj već dugi niz godina tokom sezone dolazi do čestih kvarova i velikih gubitaka vode, pa samim tim i gubitaka toplotne energije prilikom isporuke korisnicima. S obzirom na ovaj veliki problem, na ovoj dionici u dužini od 100 metara trase, tehnička služba u potpunosti mijenja dotrajale cijevi stare preko 45 godina – rekli su u ovom preduzeću.

Napomenuli su da je nedavno završena i popravka vrelovoda kod tvrđave Kastel.

– Riječ je o još jednoj kritičnoj dionici na kojoj zimi veoma često dolazi do kvarova i velikih gubitaka toplotne energije. Naša tehnička služba zamijenila je dotrajale cijevi novim fabrički predizolovanim cijevima u dužini trase od 130 metara, i na taj način smo prije početka sezone otklonili ovaj veliki problem na toplifikacionom sistemu, kako bismo bili u mogućnosti da korisnicima obezbijedimo što bolji kvalitet grijanja – rekli su u Eko toplanama.

Napomenuli su da je do sada završena i sanacije toplovoda i vrelovoda na više lokacija u ulicama Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, te na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića i Bulevaru Desanke Maksimović. Sanirani su i dijelovi cjevovoda u Pilanskoj ulici, Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija.

– U toku su i sanacije nekoliko vrelovodnih šahtova, odnosno mašinski i građevinski radovi, koji podrazumijevaju zamjenu sekcionih zapornih elemenata, odzračnih i odmuljnih kolektora i drugih elemenata distributivne mreže, čime će se osigurati pouzdaniji rad i lakše pronalaženje gubitaka – naveli su u Eko toplanama.

Dodali su da su zbog izgradnje nove dionice Istočnog tranzita radili izmještanje dijela trase vrelovoda na toj lokaciji.

Kazali su da će za remont, sanaciju i popravku distributivne mreže biti izdvojeno preko milion konvertibilnih maraka.

– U okviru priprema za sezonu grijanja 2019/2020, Eko toplane su već krajem prošle sezone počele nabavljati biomasu za predstojeću sezonu. Do sada je obezbijeđeno preko 45 odsto potrebnog energenta – naveli su u ovom preduzeću.

(Srpskainfo)