BANJA LUKA, 16. aprila – S obzirom na niske prosječne dnevne temperature, „Eko toplane“ Banjaluka su nastavile sa isporukom toplotne energije i nakon 15. aprila i taj režim rada ćemo nastaviti do porasta srednjih dnevnih temperatura, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Iz „Eko toplane“ poručuju da iza sebe imaju još jednu uspješnu poslovnu godinu.

-Na kraju 2019. godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat koji je potvrđen i od strane nezavisne revizorske kuće. Ukupni prihodi bili su 20,7 miliona KM što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući povećanju efikasnosti u proizovodnji energije prvenstveno kroz smanjenje potrošnje mazuta, troškovi energenta u protekloj godini su bili oko devet miliona KM, što je za 13 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu – naveli su u ovom preduzeću.

Napomenuli su da su energent i prošle godine nabavljen blagovremeno i u dovoljnim količinama, vlastitim sredstvima bez finansijske pomoći javnih institucija čime je još kako su istakli jednom potvrđena ekonomska samoodrživost projekta „Eko toplana“ Banjaluka.

– Ostvareni su pozitivni pokazatelji kada je riječ i o finansijskim obavezama s obzirom na to da su u 2019. godini smanjene obaveze kako prema dobavljačima tako i prema kreditorima. Važno je napomenuti da su cijene grijanja ostale iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije, vode i nekih drugih inputa. S obzirom na to da se nalazimo na samom kraju sezone grijanja 2019/2020, na osnovu ostvarenih rezultata i pokazatelja možemo zaključiti da je ovo još jedna uspješna sezona – kazali su u „Eko toplanama“.

Naglasili su da je uprkos staroj i dotrajaloj mreži, obezbijeđen kontinuitet isporuke toplotne energije bez većih kvarova.

– Procenat korisnika kojima su odobrene bonifikacije, odnosno umanjenja računa za isporučenu toplotnu energiju po osnovu žalbi na kvalitet grijanja je manji. Od ukupno 20.000 korisnika na području Banjaluke, 1,10 odsto korisnika je dobilo bonifikacije po osnovu opravdanih žalbi što pokazuje da je ogromna većina korisnika imala urednu isporuku toplotne energije. Zahvaljujući sanaciji distributivne mreže, kako u predsezoni, tako i u samoj sezoni grijanja, gubici toplotne energije na distributivnoj mreži, smanjeni su za 10 odsto u odnosu na prošlu sezonu – naveli su u ovom preduzeću.

Pripreme za narednu zimu

Uprkos teškoćama i problemima sa kojima se suočava cjelokupna privreda i stanovništvo, kako u Republici Srpskoj, tako i u cijelom svijetu, izazvanim pandemijom korona virusa, Eko toplane završetkom sezone planiraju da aktivno krenu sa pripremama za narednu sezonu, poručuju iz ovog preduzeća.

– To se prije  svega odnosi na blagovremenu nabavku energenta, ali i realizaciju planiranih aktivnosti na polju sanacije distributivne mreže, kao i redovnog remonta proizvodnih postrojenja. Očekujemo da ćemo i u ovim otežanim okolnostima zajedno sa gradskim i republičkim institucijama iznaći rješenje da se pripreme za narednu sezonu obave blagovremeno i u skladu sa raspoloživim mogućnostima- kazali su u „Eko toplanama“.

(Srpskainfo)