BANJALUKA – ZP “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka je u 2018. godini nastavila sa unapređenjem poslovnih i finansijskih rezultata uz ostvarenu dvostruko veću neto dobit u odnosu na prethodnu godinu.

 20190305154058_526056

Foto: N.N.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj lani je realizovalo poslovne prihode u iznosu od 229,3 miliona KM, što je za dva miliona KM više u odnosu na prethodnu godinu, dok su poslovni rashodi istovremeno smanjeni za 400.000 KM te su iznosili 227,1 milion KM.

“Poslovni dobitak u prošloj godini iznosio je 2,15 miliona KM. Kada se tome pridoda i pozitivna razlika između finansijskih prihoda i rashoda od skoro tri miliona KM, dobitak redovne aktivnosti je dostigao 5,1 milion KM”, istakao je Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine”.

Prema Topićevim riječima, ukupni prošlogodišnji prihodi i rashodi preduzeća bili su približni ostvarenima godinu ranije, što je uz pozitivnu razliku između odloženih poreskih prihoda i rashoda dovelo do rasta neto dobiti za 110 odsto.

“Neto dobit u prošloj godini iznosila je 1,7 miliona KM u poređenju sa 817.910 KM iz 2017. godine”, naglasio je Topić.

Ukupne obaveze “Elektrokrajine” lani su, kako ukazuje, smanjene za 8,9 miliona KM, od čega su dugoročne obaveze smanjene za 7,2 miliona, uglavnom po osnovu dugoročnih kredita, dok su kratkoročne obaveze manje za 1,7 miliona KM. Potraživanja preduzeća su takođe smanjena u odnosu na 2017. godinu kao rezultat poboljšanja naplate električne energije, te ispravke vrijednosti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

U tom preduzeću navode da dosljedno sprovode sve mjere za efikasniju naplatu električne energije, zbog čega je njen godišnji nivo povećan sa 98,3 odsto na 99,5 odsto, računajući naplaćena potraživanja po osnovu sklopljenih reprograma i nagodbi posredstvom medijacije. Ističu i uspješnu realizaciju mjera koje su dovele do smanjenja distributivnih gubitaka na najniži poslijeratni nivo od 12,2 odsto (uključujući potrošnju na 110 kV naponskom nivou), što je za 0,5 procentnih poena manje u odnosu na 2017. godinu.

Distributivne gubitke, napominju u tom preduzeću, smanjuju namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže sa fokusom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, te stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje.

Radnici “Elektrokrajine” su prošle godine otkrili 251 slučaj neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 377.668 KM.

“U slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje tražimo asistenciju policijskih službenika koji prave zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, rekli su u “Elektrokrajini”.

(https://www.nezavisne.com/ekonomija/analize/34Elektrokrajina34-uduplala-dobit/526056)