istrazivaci

BANJA LUKA, 26. septembra – Osmu godinu zaredom u Banjaluci će biti organizovana najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska noć istraživača 2019”.

Manifestacija se realizuje pod sloganom “Let‘s STEAM: Stvarajmo nove prilike”, a održaće se u petak, 27. septembra, na nekoliko različitih lokacija u gradu. Službeni program počinje u 17 sati u Domu omladine, gdje posjetioce očekuje mnoštvo sadržaja, te mobilni planetarijum.

Za male naučnike biće priređene kreativne radionice, igrice, kviz, robotike i druge zanimljive aktivnosti za djecu, a za srednjoškolske timove takmičenje naučnih projekata na temu “Nauka je umjetnost”. Posjetioci će moći da obiđu i sajam nauke, sa interaktivnim eksperimentima, edukativni kutak, te radionice programiranja. Mobilni planetarijum, koji izaziva najveću pažnju među mladima, biće dostupan od 9.30 do 14, te od 17 do 22 sata.

Vrata i ovogodišnjoj Noći istraživača otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije. Posjetioci će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS od 17.30 imati priliku da prisustvuju debati Debatnog kluba “Gorgije” banjalučke Gimnazije na temu: “Ovaj dom smatra da je stvaralaštvo umjetnika podjednako važno kao i stvaralaštvo naučnika za opstanak ljudskog roda?”, dok se u Muzeju savremene umjetnosti RS mogu pogledati izložbe “Priroda senzibiliteta” i “Italija: Nevidljive priče”.

U Muzeju RS,  pored stalne postavke “Od praistorije do savremenog doba” građani mogu još uživati u izložbi tradicionalnih muzičkih istrumenata RS, te izložbama “Sveti zaštitnici zemlje ruske” i “Rusko čudo”, Moskovskog državnog objedinjenog muzeja – nacionalnog parka.

Dječije pozorište RS sve posetioce će dočekati jedinstvenom izložbom “Muzeja lutaka”, a u srednjoj Tehničkoj školi biće priređene radionice 3D modelovanja i simulacije letenja.

Na svakoj lokaciji nalaziće se još štand za Lov na blago, sa pitanjima i zadacima.

U prošloj, 2018. godini manifestacija je održana u 371 gradu u Evropi, a sadržaje je vidjelo preko milion i po posjetilaca.

“Noć istraživača” u BiH je lani posjetilo više od 22.000 građana u 8 gradova.

(Srpskainfo)