fpn

BANJA LUKA, 22. oktobra – Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Banjaluci dobiće četiri nova studijska programa, odnosno postojeća će biti potpuno reformisana i usklađena sa tehnologijama 21. vijeka, rečeno je ovo nakon današnjeg sastanka rukovodstva FPN-a sa Radoslavom Gajaninom, rektorom Univerziteta u Banjaluci, Srđanom Rajčevićem, ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

Pojašnjenja radi, naziv sva četiri studijska programa na FPN-u (politikologija, sociologija, novinarstvo i komunikologija i socijalni rad) koja trenutno postoje ostaje isti, ali će biti reformisana,  radiće se po potpuno novom planu i programu, a uvedena su i usmjerenja na sva četiri programa i to od treće godine studija.

Primjera radi, kako piše na sajtu FPN-a, na Studijskom programu političkih nauka se uvode dva usmjerenja: Javna administracija i Međunarodni odnosi. Studijski program novinarstva i komunikologije takođe nudi dva nova usmjerenja, a to su Multimedijalno novinarstvo i Odnosi s javnošću. Studijski program primijenjene sociologije se rukovodio preporukama Britanskog sociološkog društva i njihovim kurikulumom primijenjene sociologije, te nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama kreirana su dva usmjerenja: Organizacija rada i ljudski resursi, te Društvena analitika. Nastavni planovi i programi svih usmjerenja sadrže obaveznu praksu.

“Sve predstojeće promjene odnose se na nova vremena i nove tehnologije koje zahtijevaju, ne samo nova zanimanja, nego i nove ljude, ljude otvorene za nova znanja i ljude otvorenog uma”, kazao je Zdravko Zlokapa, dekan FPN-a.

Gajanin je kazao da su na sastanku predstavljeni novi studijski programi, koji bi trebalo da budu izvođeni na FPN-u već od sljedeće akademske godine.

“Takođe ćemo podržati slične aktivnosti svih drugi organizacionih jedinica u sastavu Univerziteta”, izjavio je Gajanin.

Ministar Rajčević je naveo da FPN ide jedan korak unaprijed.

“FPN je svjestan promjena koje dolaze u resoru visokog obrazovanja, svjestan je svih onih reformskih načela koja smo mi promovisali, a one se zasnivaju na tri načela, racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija. Drago mi je  da su se tu pojavili neki inovativni predmeti koji do sada nisu postojali kao što je recimo diplomatija 21. vijeka, odnosno digitalna diplomatija”, rekao je Rajčević.

Dodik je naglasio da je reforma visokog obrazovanja ozbiljan posao.

“Iz potreba da napravimo obrazovanje koje može da odgovori vremenu koje dolazi i da profiliše stručnjake i kadrove koji mogu da nose konkurenciju sa regionom neophodno je u RS ući u jednu sveobuhvatnu, vidljivu i mjerljivu reformu obrazovanja, oslobođenu svih onih stvari koje smo imali u prošlosti, od nepotizma i mnogo čega drugog”, kazao je Dodik.

Kako je istakao, prema istraživanjima FPN-a, oko 70 odsto svršenih studenata ovog fakulteta je u nekoj vrsti radnog odnosa.

“Vlasti RS smatraju kao svoju obavezu da treba da obezbijede logistiku i neophodna sredstva za podršku ovakvim reformama. To prije svega podrazumijeva donošenje zakona o visokom obrazovanju koji će uvesti red bez oklijevanja i bez uvažavanja bilo kakvih lobističkih ambicija bilo koga”, rekao je Dodik.

On je iskazao potrebu da se u RS obezbijedi formiranje jednog stručnog časopisa, koji će biti osnova za ocjenjivanje naučnih vrijednosti i dostignuća.

(Nezavisne)