hakerski-napad

Novi FBI izvještaj o internet zločinima istaknuo je najveće cyber zločine koji su u 2019. godini krivi za krađu čak 3,5 milijardi dolara u SAD-u. Izvještaj se temelji na 467.000 žalbi koje je ova Obavještajna agencija dobila prošle godine, pišu Fox News.

Na primjer, zamjena SIM kartice, zločin visokog profila, podrazumijeva preuzimanje kontrole nad telefonskim brojem i iskorištavanje pogodnosti njegovog vlasnika. Ovi kriminalci su naučili kako operatera uvjeriti da određeni broj mobitela prebace na uređaj koji je pod njihovom kontrolom. Jedan od uhićenih vođa grupe iz San Francisca koja se bavila SIM zamjenom imao je u svom posjedu preko 18 milijuna dolara, pet automobila, kuću od 900.000 dolara i stotine tisuća dolara u nakitu, što je sve zaradio od ove prevare.

Ipak, FBI se najviše fokusira na sljedećih pet zločina.

1) Pecanje ili mrežna krađa identiteta

Prošle godine čak 114.702 osobe bile su žrtve pecanja. One su zbog toga ukupno ostale bez 58 milijuna dolara. Pecanje obuhvaća krađu podataka korisnika interneta pomoću falsificirane stranice – oni koji se bave ovom vrstom prevare predstavljaju se kao osoblje navodno legitimne kompanije i traže od žrtava povjerljive informacije koje koriste u razne svrhe, a najčešće za krađu novca s računa ili za ulazak u elektronsku poštu osobe. Pecanje je za kriminalce jeftino i lako, teško mu je ući u trag i prilično je efikasan način prevare.

2) Upad u poslovni e-mail

Prošle godine upad u poslovni e-mail prijavilo je 23.775 ljudi FBI-u, a ovako je ukradeno 1,7 milijardi dolara. Cilj ovog upada je prebaciti sredstva kompanije ili osobna sredstva na račun kriminalca. Ovo se radi ulaskom u osobni e-mail ili pomoću hakiranja.

3) Ransomware ili ucjenjivački softver

Ova vrsta softvera kreirana je kako bi ograničila pristup kompjuterskom sustavu i podacima. Napadač upada u sustav žrtve i ne dopušta joj pristupiti podacima dok ne plati otkupninu. U 2019. godini ovaj cyber zločin prijavilo je FBI-u 2.047 ljudi, a prema procjeni FBI-a, ovako je ukradeno 8,9 milijuna dolara. Plaćanje otkupnine ne jamči vam uvijek da ćete zaista ponovo dobiti pristup svojim podacima.

4) Prevara tehničke podrške

Prošle godine u SAD-u ovu vrstu prevare prijavile su 13.633 osobe, a ukradena su 54 milijuna dolara, 40 posto više nego u 2018. godini. Većina žrtvi je bila starija od 60 godina. Prevaranti najčešće zovu žrtve i nude im nepotrebnu tehničku podršku, predstavljajući se kao radnici određene kompanije, najčešće Microsofta, nakon čega traže od žrtve da instalira određene aplikacije, tvrdeći da će one pomoći u rješavanju problema, iako su to zapravo alati za malverzacije koji omogućavaju daljinski pristup vašem uređaju. Nakon toga oni upravljaju vašim uređajem kako žele da bi vam ukazali na “probleme” koje sami izazivaju i traže da uplatite određeni iznos kako bi problem bio riješen.

5) Obmana starijih osoba

Prilikom ove prevare meta su stariji od 60 godina, a u 2019. godini broj žrtvi je iznosio 68.013, dok je ovako ukradeno 385 milijuna dolara. U prevare ove vrste koje se obavljaju preko interneta spadaju prevara pomoću teleprodaje (kupovina proizvoda preko telefona), kao i prevare preko lažnih obavijesti o tome da je netko iz obitelji žrtve u opasnosti, zbog čega ona treba uplatiti novac na određeni račun kako bi tom nekom pomogla. Tu su i romantične prevare, kada se neki prevarant poveže na internetu sa starijom osobom i uvjeri je da je zaljubljen u nju, nakon čega joj izvlači novac.

(Index.hr)