ulica

BANJA LUKA, 16. oktobra – Kao jedna od mjera za rastrećenje saobraćaja u užem gradskom jezgru Gradska uprava planira napraviti spoj Ulice Kralja Petra I Karađorđevića te Gajeve i to pored hotela “Palas”.

Gajeva je jednosmjerna ulica i nalazi iza robne kuće “Boska” i trenutno jedini njen izlaz je lijevo skretanje prema ulici Ive Lole Ribara, uz koju se s jedne strane nalaze zgrada Tržnice a sa druge gradski parking i objekat Doma omladine.

Novi izlaz bi trebao ići na suprotnu stranu, a trenutno tu lokaciju “okupiraju” tezge brojnih  prodavaca, koji prolaznicima uglavnom nude garderobu. Oni će morati naći novu lokaciju za rad kako bi napravili mjesta za automobile koji bi tu trebali prolaziti.

Iz Odjeljanja za saobraćaj i puteve su poručili da su do ovog rješenja došli analizirajući mogućnosti  rasterećenja saobraćaja u užem centru grada i podizanja nivoa saobraćajne usluge te  da je ono u skladu sa važećim regulacionim planom.

– Saobraćajnica je planirana pored parkinga hotela „Palas“, dijelom preko popločanja pješačke zone pa do Gajeve ulice – objasnili su u ovom Odjeljenju.

Poručuju da su već urađeni i prvi koraci ka relizaciji tog projekta odnosno da je planirana izrada urbanističko – tehničkih uslova i projektne dokumentacije.

Rekli su da će tek nakon toga imati informacije o vrijednosti te investicije.

– Ti dokumenti su osnov za dalji rad odnosno oni će nam omogućiti da u zavisnosti od vrijednosti investicije i raspoloživih budžetskih sredstava, planiramo realizaciju projekta pri izradi narednih Programa rada – objasnili su ovom odjeljenju.

Prema informacijama iz Gradske uprave širenja gradske saobraćajne mreže se zasniva na osnovu prostorno-saobraćajne strategije nazvane „koridorski razvoj“. Jedan od kriterijuma za planiranje izgradnje novih saobraćajnica između ostalog predviđa povezivanje glavnih gradskih koridora poprečnim vezama, sa ciljem povećanja propusne moći. Isto tako predviđena je i izgradnja sekundarne putne mreže, koja povezuje periferne dijelove grada sa glavnim gradskim koridorima, poboljšanje javnog gradskog prevoza sa ciljem ostvarenja kružnog toka gradskih autobuskih linija te takozvano „umirenje saobraćaja“, što podrazumjeva povećanje bezbjednosti saobraćaja, obezbijeđivanje parking zona i smanjenje „sukoba“ pješak-vozilo i izgradnja kružnih tokova na raskrsnicama.

Vidovdanska ulica dobila dodatne saobraćajne trake
U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, krajem septembra je završeno proširenje saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici. Ona je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom. Uklonjen je trotoar na desnoj strani saobraćajice, a nova pješačka staza izgrađena je između postojećeg drvoreda, bez uklanjanja stabala. Ovi radovi u napravljeni u okviru šireg plana, čiji je krajnji cilj formiranje paralele sa Ulicom kralja Petra I Karađorđevića. Cilj je da se u užem centru Banjaluke u naredim godinama uvede drastična izmjena režima saobraćaja, a jedna od opcija je da se u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Vidovdanskoj, uvede jednosmjerni saobraćaj.

(Srpskainfo)