BANJALUKA, 19. maja – Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da je najvažnije da u proteklih nekoliko dana u 11 banjalučkih mjesnih zajednica koje su pogođene poplavama nije bilo ljudskih žrtava.

“Učinili smo maksimalan napor da, prije svega, spasimo ljudske živote. Najvažnije od svega jeste da nismo imali ljudskih žrtava. Uvjerili smo se na terenu da je šteta na imovini ogromna”, rekao je Gavranović koji je danas posjetio stanovništvo ugroženo poplavama u Moravskoj ulici, u naselju Kumsale.

Nakon što se voda povukla, ostale su velike posljedice, prije svega, na imovini građana. Poplavljene kuće, uništen namještaj, garderoba, tehnika  slika su stanja nakon povlačenja  vode, objavila je SRNA.

Gavranović, koji je i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, zajedno sa saradnicima, razgovarao je sa građanima o posljedicama poplava, a volonteri su najugroženijima podijelili ćebad, čizme i rukavice. Tom prilikom građani su gradonačelniku rekli da su im trenutno najpotrebnija sanitarno-higijenska sredstva.

On je  istakao  da se juče nastojalo da se oslobode objekti iz vode pomoću cisterni, te da se danas taj posao privodi kraju. “Ovdje, u Moravskoj ulici, još nekoliko objekata je okruženo vodom. Došli smo da pomognemo, jer je riječ o domaćinstvima gdje uglavnom žive stariji ljudi, a imamo i jednu porodicu poginulog borca”, rekao je Gavranović.

On je dodao da su na još nekoliko lokacija u naseljima Lazarevo i Česma poplavljeni podrumi i podzemne etaže, te da je sa 25 kamiona tokom protekle noći sakupljano smeće, ali da ga još ima mnogo.

Gavranović je istakao da je Gradski štab za vanredne situacije blagovremeno aktiviran, kao i snage Civilne zaštite. “Još dok su samo dvije kuće bile ugrožene u Karanovcu, pravilno smo procijenili da postoji opasnost i ispravno reagovali. Okupili smo sve raspoložive snage i volontere. Iskreno se zahvaljujem banjalučkoj omladini koja daje veliki doprinos u sanaciji ovog teškog stanja”, zaključio je Gavranović.