BANJALUKA, 24. maja Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka predložio je Vladi Republike Srpske da se saglasi sa stavljanjem van snage odluke o proglašenju vanredne situacije u gradu, jer su stekli svi uslovi za normalno funkcionisanje lokalnih institucija, izjavio je Srni gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Gavranović je precizirao da je asanacija poplavljenih područja u Banjaluci privedena kraju i da bi noćas trebalo da se okonča, objavila je SRNA.
“Sve bočne deponije su uglavnom već riješene, ulice su očišćene, a i noćas će se prati i sada ulazimo u redovan režim održavanja čistoće u gradu”, rekao je Gavranović.

On je najavio da će od noćas održavanje čistoće u gradu preuzeti Javno komunalno preduzeće “Čistoća”, koje je odgovorno da u narednih 10 dana obavlja vanredan odvoz kontejnerskog smeća na lokacijama zahvaćenim poplavama, da bi bilo spriječeno stvaranje divljih deponija od građana koji još odlažu otpad.

Gradonačelnik je upozorio da se odlaganje otpada izvan kontejnera neće tolerisati i da će biti sankcionisano, upozorivši građane da će ih u naredna dva dana komunalne i inspekcijske službe opomenuti da ga odlažu u skladu sa propisima.

On je dodao da je komisija stručnjaka počela sa pripremom dokumentacije za procjenu štete u Banjaluci.