Na  reproduktivnog zdravlja žene u vrijeme pandemije osvrnuo se ginekolog dr Vanja Milošević. Kako navodi povećan je broj žena koje se javljaju zbog određenih problema sa ciklusom.

Ne bih izvlačio zaključke, mogu da pričam o iskustvu koje je za sada skromno. Tek je prošlo godina dana. Broj pacijentkinja koje se javljaju sa ovim poremećajem jeste povećan, one to vezuju sa preležanom koronom, rekao je dr Vanja Milošević, prenosi Super žena.

Žene koje su preležale koronu imale su poremećaj u smislu kašnjenja ciklusa, rijetko su im obilne ili oskudne menstruacije, dakle, osnovni poremećaj je u vremenskom periodu.

– Siguran sam da je jedan od razloga stres u ovom vremenu korona virusa, koje je nepredvidivo po toku. Taj stres utiče na poremećaj hormonski kod žena. Uočili smo i da se ovo dešava kod pacijentkinja koje su imale teži oblik korone. Vjerujemo da je u osnovi stres, udružen sa organskim razlozima – naveo je dr Milošević.

Dr Milošević savjetuje ženama da se ne liječe same, već da se jave ljekaru. Iako je trenutno pristup ljekaru teži zbog pandemije i kovid centara, dr Milošević naglašava da je važno ipak da se jave ljekaru. Potrebno je uraditi dodatne analize.

(Srpskainfo)