U susret proljećnoj sezoni, gradske vlasti će fizički obilježiti granice ljetnjih terasa svih kafića i restorana.

Prema prijedlogu gradonačelnika Igora Radojičića, do kraja aprila će fizički biti obilježene granice svih ljetnjih terasa.

Kroz ovu mjeru, gradske službe će moći da, bez uvida u dozvole i dokumentaciju, na veoma jednostavan način provjere da li je terasa u okviru propisanih gabarita.

Po prijedlogu, granice ljetnjih terasa biće obilježene u skladu sa lokacijskim uslovima i građevinskom dozvolom.

kafici-02-foto-S-PASALIC

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odjeljenje za prostorno uređenje će granice terasa označiti bijelom bojom sa ugrađenim grbom grada, koje će biti otporne na atmosferske uticaje.

Radojičić ističe da je osnovni cilj ove mjere uvođenje reda u postavljanje terasa, s obzirom na to da je u ovoj oblasti često „iskakanje“ iz utvrđenih granica i nepropisno zauzimanje javnih površina.

– Fizičkim obilježavanjem terasa, i na prvi pogled će biti jasno da li se radi o legalnom ili nelegalnom zauzimanju prostora. Do sada, kontrolni organi su morali da traže uvid u dozvolu, to provjeravaju u papirima i upoređuju sa stvarnim stanjem, što je, u praksi, stvaralo brojne probleme – rekao je Radojičić.

On je dodao da Banjaluka, uvođenjem ovih oznaka, slijedi primjere nekih gradova iz zemanja u okruženju, u kojima je ova mjera donijela izuzetno dobre rezultate.

Prijedlog ove odluke naći će se već na idućoj sjednici Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana polovinom marta ove godine. Po odluci, Odjeljenje za prostorno uređenje u obavezi je da obilježavanje teresa obavi u roku od mjesec dana od usvajanja odluke. U praksi, to znači da bi granice svih teresa trebalo da budu obilježene do polovine aprila ove godine.

(https://srpskainfo.com/grad-uvodi-red-u-postavljanje-ljetnjih-terasa-bijela-boja-i-grb-grada-oznacava-granice-basta-kafica/)