Kod još 45 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je novi korona virus u Republici Srpskoj, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković apeluje na građane da se pridržavaju preporuka o nošenju maski na otvorenom i zaključcima Štaba za vanredne situacije.

On je objasnio da se maska mora nositi na otvorenom ako se ne može obezbjediti fizička distanca od dva metra.

Cilj je da epidemiološka situacija bude što povoljnija.

Svjesni smo da građani imaju otpor prilikom nošenja maski, ali mnoge studije potvrđuju da one sprečavaju širenje zaraze uz pridržavanje ostalih mjera poput pranja ruku i distance – ističe Zeljković.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog, kaže da su posljednja 24 sata prijavljena dva smrtna slučaja.

Riječ je o starijim osobama iz Šekovića i Ljubinja.

U protekla 24 sata testirano je 270 uzoraka, 45 je potvrđenih slučajava zaraze. Najviše u Banjaluci, 12, zatim Zvornik sedam i Foča šest.

Rekla je da SZO objavila da su najrizičnija mjesta ona gdje ima više ljudi, gdje je gužva.Zeljković je naveo da je proceduri nabavka 25.000 testova.

Dodao je da javne zdravstvene ustanove imaju dovoljnu količinu zaštitnu opreme i medicinskih aparata.

Zeljković je rekao da se u RS testiraju osobe koje imaju nekoliko simptoma, odnosno da nije dovoljan samo jedan simptom.

U svakom slučaju, kako kaže, ta osoba ide u izolaciju i u kontaktu je sa porodičnim ljekarom. Kaže da se zato broj testiranja razlikuje iz dana u dan.

On je dodao da nema inforamcije da li su u RS rađene obdukcije osoba koje su preminule, a bile su pozitivne na koronavirus.

Institut je dao preporuke Zavodu za sudsku medicinu pod kojim uslovima mogu da rade obdukcije.

Kada je riječ o vakcinama, Zeljković je rekao da RS zajedno da BiH razmatra mogućnost nabavke. Zbog samog razvoja vakcine, kako je rekao, još se ne zna kada će biti odobrena.

(Srpskainfo)