BANJA LUKA, 16. juna – Autobusi su ponovo počeli da voze, ali Banjalučani koji se oslanjaju na javni prevoz tvrde da, i pored stalnih dopunjavanja redova vožnje, i dalje ima puno praznina između termina, što im, kako kažu, otežava odlazak na posao, ali i povratak kući.

Taj problem je raširen po cijelom gradu i najviše pogađa one koji nemaju regularno radno vrijeme od osam do 16 časova već zbog prirode posla imaju drugačije satnice, sa međusmjenama i slično.

Iz Gradske uprave poručuju da su od danas uvedene nove izmjene u redovima vožnje u gradskom i prigradskom prevozu, koje trebaju ublažiti taj problem.

S druge strane, građani koji koriste javni prevoz poručuju da dodatni polasci ne pomažu puno, već da je jedini lijek da autobusi voze prema redovnom ljetnom režimu vožnje.

Puna vozila

– Od kada su krenuli autobusi, navodno su svake sedmice nešto mijenjali, pa će tako, kažu, biti i od ponedjeljka. Šta je zapravo, novo u odnosu na prije 15 dana? Umjesto 14 ukinutih polazaka na relaciji Banjaluka – Dragočaj/Ramići, sada ih je 13. Ogromne “rupe” i dalje zjape između termina. Sve bi bilo rješeno kada bi se vratio ljetni red vožnje, kojim se više vodilo računa o potrebama građana. A i zašto bi oni izlazili putnicima u susret kada im je Gradska uprava dozvolila da nas “deru” iako je gorivo pojeftinilo 30 odsto – rekao je Đorđe T. iz Dragočaja.

Dodaje kako je ponašanje putnika i vozača rizično.

– U zatvorenom prostoru se mora nositi maska i držati fizička distanca, ali u autobusima, ne samo na prigradskim linijama, ljudi sjede jedni do drugih, pri čemu bar 90 odsto njih ne nosi masku. Ostali je nose, ali zbog nehumanih uslova, u prostoru bez ventilacije ili klime, moraju da je delimično spuste kako bi mogli disati. Kada bi slučajno uletila inspekcija, mislim da to ne bi izašlo na dobro – opisuje on.

Redukovan režim

Zbog aktuelne epidemiološke situacije autobusi u gradu su prestali u potpunosti da voze 26. marta, a ostavljene su samo posebne linije u sklopu takozvanog koridorskog prevoza. Ponovo su počeli da voze 11. maja, ali u redukovanom režimu, koji nije obuhvatao sve linije i polaske. Vremenom je, zbog zahtjeva poslodavaca, ali i građana, Grad uvodio promjene i dodavao polaske koje nisu mogle zadovoljiti potrebe mnogih građana.

Iako se ovaj problem duže vrijeme proteže ne samo u Dragočaju već i u cijelom gradu, teško je bilo dobiti odgovore od nadležnih kada će se ta situacija promijeniti. Nakon višednevnog čekanja na odgovor i insistiranja, u redakciju Srpskainfo su stigle informacije iz resornog Odsjeka za saobraćaj, koje su istovremeno objavljene i na internet stranici Grada. Najavljeno je da će se od 15. juna povećati broj polazaka u javnom prevozu putnika. Objasnili su da je ta odluka donesena nakon analize opravdanosti primjedbi i sugestija građana.Podsjetili su da od 25. maja javni prevoz putnika funkcioniše u redukovanom ljetnom režimu redova vožnje, odnosno sa oko 60 odsto ljetnog režima, u okviru kojeg se na dnevnom nivou obavi oko 800 polazaka u gradskom i 200 u prigradskom prevozu.

Kozmetičke promjene

Kada su u pitanju mještani Dragočaja, naveli su da oni na raspolaganju imaju autobuske linije koje idu kroz ovu mjesnu zajednicu, a koje voze prema Piskavici, Potkozarju, Ramićima, Stranjanima i za Gradinu.

Naveli su da su u jutarnje polaske ka gradu uključeni i tremini u 9.20 i 9.45, koji prolaze kroz Dragočaj iz smjera Verića, odnosno Piskavice, i da su polasci iz Grada koncipirani da zadovolje potrebe radnika koji završavaju s poslom te iz grada imaju polasci u 15.00, 15.10, 15.15, 16.05, 16.25, 16.30, 16.50, 18.25…

– Takođe, pored polazaka na napred navedenim linijama, mještani Dragočaja mogu da koriste i polaske na republičkim linijama za Lamovitu i Omarsku, koje nisu u nadležnosti Grada, ali ih obavlja isti prevoznik – kazali su u ovom Odsjeku.

Mještani Dragočaja odgovaraju da je tu situacija još gora i da su u pitanju samo “kozmetičke promjene”. Ako bi, kažu, gledali i te polaske, prije 15 dana je, u startu, bilo ukinuto 20 termina od i 20 prema gradu, a sada ih je po 18 ukinutih u odnosu na red vožnje prije epidemije korona virusa.

(Srpskainfo)