most

BANJA LUKA, 25. oktobra – Iako su sredstva od oko 2,6 miliona KM za most u Srpskim toplicama uvrštena u Nacrt budžeta grada za 2020. godinu, zbog pada tendera za izbor izvođača radova gradnja će najvjerovatnije početi tek na proljeće iduće godine.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon održane sjednice Kolegijuma Skupštine grada, na kojoj je usvojen dnevni red od 20 tačaka za narednu sjednicu Skupštine, zakazanu za 5. novembar 2019. godine.

Prema njegovim riječima, javni poziv za izgradnju mosta u Toplicama neuspješno je završen jer je izvođač radova ponudio previsoku cijenu.

“Imali smo samo jednog izvođača, koji je ponudio neprihvatljivu cijenu. Zbog toga će početak izgradnje mosta kasniti nekoliko mjeseci i, shodno vremenskim prilikama, možemo očekivati tek na proljeće 2020. godine, a ne u novembru ove godine, kako je planirano”, rekao je Radojičić.

Naglasio je da će okvir budžeta za sljedeću godinu iznositi oko 146 miliona KM, od čega 136 miliona KM iz sopstvenih izvora.

“U ovo su uvršeteni kapitalni projekti kao štu su gradnja mostova u Srpskim toplicama i Docu, završetak izgradnje vrtića i nastavak izgradnje saobraćajnice u Šargovcu. Što se tiče rebalansa, osnovni razlog je uvrštavanje u okvir budžeta završenog restrukturisanja gradskog duga u iznosu od 60 miliona KM”, kazao je Radojičić.

Dodao je da će grad i ove godine za sve planirane projekte u narednoj godini tražiti i sredstva iz eksternih izvora, te da se u 2020. očekuje realizacija i projekta “Voda II”, vrijednog 12 miliona KM, u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ono što je ostalo izvan okvira budžeta za sljedeću godinu, a što želimo da uradimo je izgradnja dvije sportske dvorane, na Laušu i na Starčevici, u iznosu od oko tri miliona KM, koje se nisu uspjele uklopiti u Nacrt budžeta”, kazao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da će budžet za 2020. imati razvojnu komponentu kako bi se nastavila dinamika daljeg razvoja grada i realizacije projekata od značaja za sve građane.

“Na narednoj sjednici Skupštine izdvojićemo novčana sredstva za pomoć izgradnji dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici, te za nabavku cisterne za vodu u Bihaću, koji potresa migrantska kriza”, rekao je Talić.

Uskoro novo ruho mosta u Novom Boriku

Most na Vrbasu u Novom Boriku biće uređen ovih dana u okviru redovnog održavanja mostova. U Odjeljenju za saobraćaj i puteve rekli su da redovno održavanje mostova podrazumijeva antikorozivnu zaštitu, farbanje i manje popravke na ogradi.

Dodaju da će biti saniran vidikovac na mostu, a biće uklonjeni grafiti.

“Uskoro će početi i nešto veća obnova Gradskog mosta. Radovi će biti izvedeni po izboru izvođača, a tender za ovu nabavku već je u toku”, rekli su u ovom odjeljenju i dodali da će na Gradskom mostu biti zamijenjen gornji sloj asfalta, slivnici i biće urađena diletacija.

(Nezavisne)