gradonacelnik

BANJA LUKA, 19. avgusta – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu.

Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova riječ i danas aktuelna.

– Njegova borba za istinu, slobodu, otadžbinu, jezik i naciju je vanvremenska na ovim prostorima i uvijek je aktuelna. Važno je da upravo te ideje nastave da žive u narodu – rekao je novinarima Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što će inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras u Banjaluci zvanično biti otvoren 54. Kočićev zbor, u okviru kojeg će se različitim književnim, kulturnim, zabavnim sadržajima dati doprinos očuvanju sjećanja na zaostavštinu ovog srpskog velikana.

– Interaktivna soba sjećanja osmišljena je tako da na moderan i inovativan način prati biografiju Petra Kočića, te da se novim generacijama približi djelo našeg veoma značajnog književnika i tribuna – rekao je Radojičić.

On je naveo i da će u okviru manifestacije biti dodijeljena i Kočićeva nagrada za književno djelo, koju će ove godine primiti lingvista Milorad Telebak.

Telebak je rekao da je Kočićeva nagrada veliko priznanje, s obzirom na to da je ličnost Petra Kočića jedna od vrhunskih u srpskoj nacionalnoj istoriji i kulturi.

– Nagrada je za mene veliko priznanje i ponosan sam što ću je dobiti – rekao je Telebak.

Inovativnim projektom “Soba sjećanja na Petra Kočića” večeras će u 20.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci početi ovogodišnji 54. Kočićev zbor.

(RTRS)