BANJALUKA, 18. decembra – Javni akvarijum na Prirodno-matematičkom fakultetu dobio je nove stanare te je bogatiji za jednog kraljevskog pitona, mliječnu zmiju i neke vrste guštera.

Posjetioci u jedinom javnom akvarijumu u BiH, a u kojem je ulaz besplatan, mogu vidjeti životinjske vrste iz Južne Afrike, Južne i Centralne Amerike. Najveći akvarijum ima 800 litara vode. Trenutno u akvarijumu ima 50 vrsta riba, tri vrste kornjača, tri zmije i neke vrste guštera. Ono što je razočaralo one koji brinu o ovom akvarijumu je što je u odnosu na ranije godine grad smanjio budžet za to.

Kažu i da građani nemaju baš naviku posjete akvarijumu, a ove godine bilo je oko 2.500 posjetilaca, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola te djece predškolskog uzrasta.

”Životinje u akvarijumu su uglavnom nabavljenje u lokalnim pet šopovima, dok su neke uvezene iz Srbije dok je to bilo moguće, a nedavno su i studenti PMF-a obogatili akvarijum tako što su donijeli jednog guštera sa terena”, rekao nam je Igor Trbojević, rukovodilac u Javnom akvarijumu, objavile su Nezavisne novine.

Trbojević je naveo da je za ovu godinu smanjen budžet sa 30.000 na 10.000 KM, te da nije primjereno što ulaznice ne naplaćuju i da je prije nekoliko godina budžet za ovaj akvarijum bio 60.000 KM.

Sredstvima koja su ove godine planirana za akvarijum uglavnom je nabavljana hrana i lijekovi, a nerijetko radnici u Javnom akvarijumu svojim novcem kupuju hranu, jer ne mogu da dobiju račun za žiralno plaćanje pošto su u pitanju mali iznosi.

Sve životinje su zanimljive, jer oko 90 odsto njih nije sa našeg podnevlja.

Jedan dječak sa kojim smo razgovarali kaže da su zanimljive ribe, ali da se ipak najviše zainteresovao za guštera i zmiju, jer se ne boji detaljnije posmatrati ih, pošto su na sigurnom, iza stakla.

Posjete radnim danima

Akvarijum je otvoren svakim radnim danom od osam do 16 časova, a ulaz je za sve posjetioce besplatan. Vikendom nije otvoren za posjetioce, jer ni fakultet ne radi.