Najintenzivniji toplotni talas godine i dalje traje širom jugoistočne Evrope, sa najvišim izmjerenim temperaturama između 42 i 45 stepeni Celzijusovih na jugu Italije, preko Grčke do zapadne Turske proteklih nekoliko dana.

Dok ulazimo u avgust, očekuje se da će toplotni talas postati još jači i možda dovesti do obaranja rekorda u Evropi, a očekuje se temperatura do 47 stepeni.

Dok je jul bio vreo širom južnog i jugoistočnog dijela evropskog kontinenta, mjesec se završio sa ekstremnom vrućinom protekle nedjelje i tokom vikenda. Najgora vrućina bila je širom južne Italije, Grčke i Turske, kao i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, južnoj Srbiji i Bugarskoj.

Temperature su se postepeno povećavale posle utorka, nakon što je iznad Mediterana i Balkanskog poluostrva došlo do intenziviranja toplotnog talasa. Do sada su posmatrane maksimalne temperature bile do skoro 45 stepeni ovog vikenda.

Dok ulazimo u prvu nedjelju avgusta, toplotni talas će postati još jači, piše Severe weather. Očekuje se da će se prognozirane maksimalne temperature u delovima južnog Balkanskog poluostrva od ponedeljka do četvrtka popeti vrlo blizu dosadašnjem evropskom toplotnom rekordu.

Grčka, dijelovi Bugarske i zapadne Turske iskusiće još više temperature, a vjerovatno će najgore biti iznad Grčke, ističe portal.

Prognozira se temperatuta do oko 47 stepeni u regionu Tesalija u severnoj Grčkoj. Ovaj region je takođe poznat po ekstremnim vrućinama u prošlosti.

Larisa, prestonica ove regije, često je najtoplije područje u Grčkoj tokom ljeta i biće i tokom ovog toplotnog talasa. Grad je najvišu temperaturu zabilježio u ljeto 2000, kada je izmereno 45,4 stepeni.

Kako prenosi Severe Weather, posljednje prognoze predviđaju potencijalno veoma visoke temperature širom južnog Balkanskog poluostrva. Očigledna značajna temperaturna anomalija se primjećuje nad Grčkom. Vrlo je vjerovatno da će se toplotni talas nastaviti tokom većeg dijela prve nedjelje avgusta, ili čak i dalje.

Širom Grčke, Turske i Sicilije besne šumski požari i očekuje se da će ih biti još više, dok se suvi i vjetroviti uslovi nastavljaju tokom prve nedelje poslednjeg ljetnjeg mjeseca 2021. godine.

Veoma vruće bilo je u subotu u Grčkoj, kada je živa u termometru stigla do skoro 45 stepeni poslije podne. Najviša temperatura izmjerena je u gradu Arfara, gde je bilo 44,6 stepeni. Još nekoliko stanica izmjerilo je iznad 42 stepena.

U Grčkoj je u subotu, 31. jula, takođe bila 24-satna minimalna temperatura. Ostrvo Kalimnos zabilježilo je izuzetnih 34,3 stepeni, najvišu minimalnu temperaturu ikada zabeleženu u Evropi tokom jula mjeseca.

Mnogi rekordi mogli bi da budu oboreni tokom vrhunca toplotnog talasa narednih dana, ističe portal.

Očekuje se da će naredni dani biti najtopliji u godini za čitavu Evropu, jer prognoza temperature nagovještava potencijal za skoro obaranje dosadašnjeg evropskog rekorda visokih temperatura.

Ostatak Evrope će videti osvežavajući vazduh sa promenom vremenskih obrazaca. Barem u prvoj nedjelji avgusta temperature će biti prilično normalne za mnoge Evropljane. Osim onih pod vrelim vrućinama na jugu Balkana i u Turskoj.

Od ponedjeljka do četvrtka do 47 stepeni

Iako su temperature bile veoma visoke proteklog vikenda, postaće još toplije narednih dana, tačnije od ponedjeljka, 2. avgusta do četvrtka, 5. avgusta, prenosi Severe weather.

Zemlje na Balkanskom poluostrvu, uključujući Grčku, Albaniju, Severnu Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku, doživjeće oko 15 stepeni toplije temperature od normalnih. Ovo je izuzetno vruć period za početak avgusta. I ovih dana se u južnoj Italiji, a posebno u zapadnoj Turskoj, predviđaju veoma vrući dani.

U zavisnosti od vremenskog modela, opšti položaj gornjeg vrha (grebena) u jugoistočnoj Evropi varira, pa će vrhunac toplotnog talasa vjerovatno biti dostignut u ponedjeljak ili utorak. Iako će se ekstremne vrućine produžiti još nekoliko dana.

Predviđa se da će u ponedjeljak najviše poslepodnevne temperature u nekim dijelovima Grčke stići do gotovo istorijskih vrednosti. Kako je prikazano na sajtu, temperatura bi mogla da dostigne čak 46 do 47 stepeni u centralnim i severnim delovima Grčke.

(Srpskainfo)