Interna politika Amazona nalaže da kompanija svake godine otpusti određeni procenat zaposlenih kako bi ispunili ciljeve internog prometa radnika.

Neki menadžeri kažu da su zbog velikog pritiska da ispune te ciljeve zapošljavali ljude koje namjeravaju da otpuste u roku od godinu dana.

Jedan od ključnih dijelova ovog postupka jeste metrički pokazatelj koji se naziva “nezažaljena stopa iscrpljenosti (URA)”, koja predstavlja procenat zaposlenih koje menadžeri mogu da izgube bez žaljenja, bilo otkazom ili dobrovoljnim odlaskom iz kompanije, piše Investitor.me.

Na menadžere se vrši pritisak da ispune ciljeve koje postavlja URA, na ovaj ili onaj način.

Prema memorandumu koji je prethodno objavio Business Insider, timovi Amazon Web Services koji nisu ispunili ciljeve URA 2020. godine morali su da nadoknade razliku 2021. godine. Drugim riječima, ako bi određeni tim otpustio tri odsto radnika jedne godine, a cilj koji nalaže URA bio pet odsto, taj tim bi naredne godine morao da otpusti sedam odsto radnika, prenosi portal Startit.

Portparol Amazona je negirao da je kompanija angažovala zaposlene s namjerom da ih otpusti i dodao da se u sklopu firme ne koristi fraza “unajmiti za otkaz”.

(Srpskainfo)