BANJALUKA, 29. marta – Banjaluka će i ove godine podržati akciju “Sat za planetu Zemlju”, koja se organizuje sa ciljem da se ukaže na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, kao i da se uputi snažna poruka kako je moguće preduzeti nešto u vezi ublažavanja klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti.

“Banjaluka šestu godinu učestvuje u ovoj akciji. Gašenjem svjetla na zgradi administracije, objektima u užem centru grada i isključenjem javne rasvjete na sat vremena dajemo svoj skromni doprinos ovoj akciji, koja se održava svake godine posljednje subote u martu”, rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

U vremenu od 20.30 do 21.30 večeras će u Banjaluci biti isključena svjetla na zgradama Gradske uprave i Kulturnog centra “Banski dvor”, zatim u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić”, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, “Pošta Srpske” i “Elektrokrajine”.

Na sat vremena biće isključena i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, objavila je SRNA.

“Sat za planetu Zemlju” najveća je globalna volonterska akcija koju organizuje Svjetska organizacija za zaštitu prirode, a osim Banjaluke, kao i prethodnih godina podržaće je i Sarajevo, Mostar, te brojni drugi gradovi u BiH.

Centralni događaj u BiH biće održan u Mostaru.

“Sat za planetu Zemlju” prerastao je u inicijativu u kojoj učestvuje više od 7.000 gradova iz 154 države. Inicijativa je nastala 2007. u Sidneju sa svrhom podizanja svijesti onima koji donose odluke i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti, te štetnosti klimatskih promjena i negativnog uticaja čovjeka na Zemlju

Prošle godine kampanju je podržalo preko dvije milijarde ljudi iz 154 zemlje.