vrtic

BANJA LUKA, 16. oktobra – Dio majki čija djeca idu u javne vrtiće smatra da trenutni raspored obroka u obdaništima nije dobar, zbog čega su uputile molbu nadležnima da se zarotiraju užina i ručak za mališane.

Mame su ovu inicijativu pokrenule preko Fejsbuk stranice “Moje dijete – časopis za roditelje”, gdje mnoge od njih komentarišu kako nije logično da djeca ručaju već oko pola 12 i idu na spavanje punog stomaka, dok im je užina onda u 14.30.

Kako smatraju, bolje bi bilo da djeca užinaju voćku prije popodnevne dremke, a ručak bi nakon ustajanja mnogo značio za one koji budu u vrtiću sve do 17 časova. Mame navode da se za užinu uglavnom servira voćni obrok, a što smatraju ne može zasititi djecu do dolaska roditelja sa posla.

– Trebalo bi malo pomjeriti vrijeme obroka. Moja devojčica je jedna od rijetkih u vrtiću koji ostaju do 17 časova. Nekoliko puta sam došla pola sata ranije i zatekla njih tri, četiri kako jedu suv hljeb ili keksić, ali to nije pravi obrok, nego zavaravanje gladi jer su i sami vaspitači svjesni da su ta djeca sugurno gladna, naročito kada im se na meniju nađe nešto čega i nisu ljubitelji pa se za ručak ne najedu dovoljno – komentariše Vedrana Č.

vrtic1

Majke napominju da je ovakav režim ishrane kakav traže, zastupljen već u mnogim privatnim predškolskim ustanovama u gradu, ističući da se i javni vrtići moraju prilagoditi modernom radnom vremenu roditelja.

Iz Centra za predškolsko poručuju međutim da sve što rade ima uporište u zakonu i standardima koji propisuju boravak djece u kolektivima, pa tako i sistem ishrane.

– Po zakonu o upravnom postupku imamo rok od trideset dana da odgovorimo na svaki zahtjev koji nam je upućen. I ova strana neće biti uskraćena za odgovor sa stručnog aspekta zbog čega se doručak, ručak i užina serviraju u propisano vrijeme. Moramo da kontaktiramo sve koji su relevantni da bi naš odgovor imao težinu i da se potkrijepimo strukom koja je propisala takve režime, odnosno normative i standard u ishrani u kolektivnim boravcima djece. Sve što je urađeno i sve što se radi potkrepljeno je zakonskim aktima i podaktima, i svim relevantnim ustanovama koje se dotiču predškolskog vaspitanja – poručila je direktorka Centra Jelena Kurtinović.

Radno vrijeme

Većina majki na društvenim mrežama podržala je ovakve promjene u načinu ishrane, ali ima i onih koji smatraju da sadašnji sistem dobro funkcioniše, te da treba razmišljati i do kada je radno vrijeme kuvara, koji od šest sati ujutru pripremaju hiljade obroka. Bilo je takođe i prijedloga da se kao kompromis za djecu koja ostaju duže u vrtiću ubaci još jedna užina.

(Srpskainfo)