skole

BANJA LUKA, 18. decembra – Članovi Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje uputili su nadležnima prijedlog za formiranje Srednjoškolskog centra u Banjaluci, koji bi objedinio nekoliko srednjih stručnih škola koje imaju problema s infrastrukturom.

Na sjednici održanoj juče podršku je dobila ideja da se na prostoru Poljoprivredne škole sagradi Srednjoškolski centar sa potrebnim sadržajima i Đački dom.

– Još prije nekoliko godina je bilo riječi o ovakvoj investiciji, ali mi smo sada pokrenuli novu inicijativu da se uradi studija opravdanosti, izračuna koliko bi koštao takav projekat, koje bi škole trebale biti pod jednim krovom i, naravno, koliko đaka se očekuje da bude upisano – precizirao je predsjednik Saveta Nikola Tolimir.

Prijedlog je da u novi objekat budu premještene škole koja trenutno imaju loše uslove, te da se Poljoprivrednoj školi tako pridruže još Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička, Građevinska i, moguće, Tehnološka škola.

Podstanari

Podsjetimo da je Građevinska srednja škola duže vrijeme podstanar i uveliko se traži rješenje za njihov status. Do sada su se više puta selili, iz zgrade Katoličke gimnazije u centru grada 2003. godine prešli su u objekat u Ulici Braće Podgornika u Lazarevu. Nakon što je utvrđeno da objekat ne ispunjava osnovne uslove za odvijanje nastave, prije 7 godina prešli su u zgradu bivše Investiciono-razvojne banke u naselju Rosulje, gdje se trenutno nalaze.

Budući ugostitelji prate nastavu u zgradi staroj više od 60 godina, na kojoj prokišnjava krov, a stolarija je dotrajala. Objekat je izgrađen nakon zemljotresa, kao privremeno rješenje i davno mu je istekla upotrebna dozvola.

Direktor škole Boris Spasojević više puta je slikovito rekao da spasa za ovaj objekat nema i da je jedino rješenje da dođe bager, sve poravna i da se gradi nova škola. Dodaje da su spremni da pređu i na drugu lokaciju, ako će to rješenje biti korisno i funkcionalno za učenike.

Upisna politika

Napomenuo je da su zadovoljni ovogodišnjim interesovanjem đaka za smjerove u njihovoj školi i da je svih 9 planiranih odjeljenja upisano.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, koji je takođe prisustvovao sastanku, podržao je inicijativu jer, kaže, označava boljitak ka rješavanju problema kako bi se došlo do što kvalitetnijih kadrova.

– Koliko sam informisan, trebalo bi da bude održan sastanak u Gradskoj upravi s predstavnicima ministarstva i Zavoda, jer ovo je multidisciplinarno pitanje i treba ga sagledati iz svih uglova – rekao je Komljenović.

Savjet za obrazovanje kao savjetodavno tijelo formirano je ove godine. Čine ga predstavnici poslodavaca, srednjih škola, odjeljenja u Gradskoj upravi, te gradskih i republičkih ustanova, s ciljem da se poboljša upisna politika i uskladi sa potrebama tržišta rada.

Opremanje kabineta

Iz Grada su najavili da će u idućoj godini biti nastavljena podrška radu srednjih stručnih škola, kroz opremanje kabineta. Budžetom za 2020. godinu predviđeno je 140.000 KM, koji će biti usmjereni isključivo za opremenje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola, kako bi učenici, poslije školovanja, izašli što spremniji na tržište rada.

(Srpskainfo)