kanjon 1

BANJA LUKA, 06. avgusta – Tokom drugog dana ekološke akcije u kanjonu Tijseno, prikupljeno je oko 150 vreća smeća kao i ogromna količina drvnog otpada, trulih stabala i šiblja, saopšteno je iz rafting kluba Kanjon.

Akcija čišćenja korita i priobalja rijeke Vrbas na dijelu toka od Rekavica do Karanovca počela je juče, a nastavlja se naredna tri dana.

Cilj akcije koja se odvija u okviru Inicijative Čist Vrbas je očistiti kanjon od otpada i skrenuti pažnju na očuvanje jedne od najatraktivnijih prirodnih, sportskih i turističkih destinacija u regiji. Ovogodišnji ekološki segment Inicijative dodatna je motivacija za sve aktere i entuzijaste jer se očekuje da aplikacija RK Kanjon za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021. godine bude uspješna.

Akcija se nastavlja sve dok kanjon Tijesno ne bude u potpunosti očišćen, poručio je predsjednik RK Kanjon, Aleksandar Pastir.

– Posljednjih nekoliko godina čistili smo gornji tok rijeke Vrbas. Ove godine smo se, najviše zbog otpada kojeg su nanijele poplave i kojeg smo evidentirali nakon pucanja zaštitnih mreža uzvodno od HE Bočac, odlučili da pristupimo čišćenju koirita i priobalja kanjona Tijesno. Time smo praktično počeli aktivnosti s ciljem aplikacije za Svjetsko prvenstvo 2021. godine. Ujedno ovom akcijom želimo skrenuti pažnju na važnost očuvanja rijeke Vrbas – rekao  je Pastir.

U ekološkoj regati učestvovao je i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić uz poruku da se na ovaj način podiže svijest da je neophodno voditi računa o čistoći naših rijeka i gradova.

– Ono što jedan čovjek može da isprlja, mnogo drugih ne može da očisti. Važno je da svi obratimo pažnju i da u tom segmentu korak po korak podižemo svijest i da naš Vrbas i našu Banjaluku činimo ljepšim i boljim. Jedan od glavnih pravaca razvoja i vizije je da Banjaluka bude čistija u konceptu „zelenog grada“. Količina otpada oko rijeka je poruka da možemo i moramo bolje i odgovornije da se ponašamo – rekao je Talić.

Šef regionalne kancelarije UNDP u BiH Goran Vukmir pozvao je ponovo sve lokalne zajednice uzvodno i nizvodno od Banjaluke da se priključe aktivnostima RK Kanjon i partnerima na ovom projektu, jer je, kako ističe, očigledno da se bez zajedničkog djelovanja ne mogu riješiti ovi problemi.

kanjon 2

kanjon 3

kanjon 4

(Srpskainfo)