BANJALUKA, 09. aprila  – Ognjen Stijak (29), Marko Kovačević (29) i Srđan Radulović (29), suspendovani banjalučki inspektori, danas su saslušani u Specijalnom tužilaštvu RS u okviru proširene istrage zbog sumnje da su iznuđivali iskaze, tukli osobe koje su privodili i falsifikovali službene isprave.

Stijaka, Kovačevića i Radulovića Tužilaštvo tereti da su od 2011. do oktobra 2013. godine počinili krivično djelo organizovani kriminal, da su organizovali zločinačko udruženje koje se bavilo nabavkom i prodajom droge.

S njima je uhapšen i Slavko Đurić, koji se brani sa slobode, a kako saznajemo, mogao bi da bude i svjedok saradnik Tužilaštva, objavile su Nezavisne novine.

Marinko Brkić, advokat koji brani Stijaka, kazao je da istraga nije zasnovana na dokazima već na lažnim iskazima svjedoka i inspektora koji se brane sa slobode.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni inspektor koji je na slobodi ima nezakonito povlašten položaj pred Tužilaštvom.

“Tokom istrage je utvrđeno da je Stijak procesuirao ljude koji su prodavali drogu kod škole, a ne da je on sam prodavao. Pojedini svjedoci su rekli da on s tim nema veze, ali to Tužilaštvo izgleda nije uzelo u obzir”, rekao je Brkić.

On je zbog lažnih iskaza protiv njegovo branjenika podnio krivičnu prijavu protiv jednog svjedoka. Najavio je nove krivične prijave, jer smatra da su slagali na njegovog branjenika kako bi izvukli sebe. Međutim, nije htio otkrivati imena onih koje će tužiti za navodne lažne iskaze.

Prema nezvaničnim informacijam,a prijavu je podnio protiv Marka O., koji je ranije hapšen zbog napada na sugrađanina u Čelincu u ferbruaru 2012. godine.

Jevto Janković, advokat koji brani Radulovića, istakao je da će ovaj osumnjičeni “pristati na strijeljanje” ukoliko se dokaže da su prodavali drogu pred školom.

“Tražio sam da osumnjičenima bude ukinut pritvor koji je dosad nezakonito određivan i to maksimalnih šest meseci”, rekao je on.

Podsjećamo, Radulović, Stijak i Kovačević uhapšeni su 16. oktobra prošle godine i od tada se nalaze u pritvoru. Sumnjiče ih da su tokom pretresa u okviru akcija hapšenja uzimali drogu od osumnjičenih i zadržavali za sebe pronađeni novac “od kovanica do novčanica”.