BANJALUKA, 08. maja – Suspendovani inspektori za narkotike iz Banjaluke u srijedu su u banjalučkom Okružnom sudu negirali krivicu za organizovanu preprodaju heroina i marihuane.

Inspektori Marko Kovačević (30) i Srđan Radulović (30) izjavili su da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, dok Ognjen Stijak (30) smatra da je optužnica protiv njih “kontradiktorana i nelogična”.

Njih trojica su optužena za udruživanje u zločinačku organizaciju čiji je cilj bila prodaja droge na području Banjaluke.

Krivicu su negirali i Goran Mihajlica, šef Odsjeka za borbu protiv neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga CJB Banjaluka, te inspektori Darijo Dabić, Gavrilo Šiniković, Jovan Miljković i Vladimir Marčeta, objavile su Nezavisne novine..

Njima je na teret stavljeno da su za potrebe zločinačke organizacije tukli oštećene i iznuđivali iskaze. Optužnicu protiv njih podiglo je Specijalno tužilaštvo u aprilu, koje je Radulovića označilo i kao vođu organizovane kriminalne grupe za preprodaju droge, dok su Stijak i Kovačević bili članovi te grupe.

Sa njima je bio uhapšen i policajac Slavko Đurić, koji je sa Specijalnim tužilaštvom RS zaključio sporazum o priznanju krivice, kojim se obavezao da svjedoči protiv ostalih optuženih, ali da otkrije i svoju ulogu.

Advokati otpuženih kazali su da će dokaze predlagati nakon što Tužilaštvo završi sa iznošenjem svojih dokaza.

Prema navodima u optužnici, zločinačkim udruženjem za preprodaju droge, koje je djelovalo od kraja 2010. do oktobra 2013. godine, rukovodio je Radulović. Stijak, Kovačević i Đurić bili su zaduženi, kako stoji u optužnici, za eliminisanje konkurencije Goranu Bošnjaku, koji je bio zadužen da za inspektore preprodaje drogu. U optužnici stoji da su hapsili i zastrašivali druge dilere te ih prinuđivali da za njih diluju drogu, a oduzete količine od njih su davali Bošnjaku, Vladimiru Kesiću i Damiru Čudiću da preprodaju.

Navodi se da su inspektori preprodajom heroina i kokaina zaradili oko 117.000 maraka.