BANJA LUKA, 05. februara – U akciji pojačane kontrole poreskih obveznika na području Banjaluke i Prijedora kod deset subjekata su utvrđene nepravilnosti i izdati prekršajni nalozi, te ukupan iznos kazne od 51.500 KM, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Inspektori od juče sprovode akciju, a akcenat je na kontroli evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontroli prijavljivanja radnika, a na osnovu prijava i informacija sa terena, podataka iz službenih evidencija, kao i sprovedenih analiza rizika.

“U toku akcije kontrolisani su poreski obveznici ‘Mala Stanica’, ‘Mac Tire Pub’, ‘Kod Brke’, ‘Bizarre’, ‘Jova Bar’, ‘Kafe bar 5’, ‘Bona Fides’, ‘Milky Onassis’, ‘Plan B’, ‘Alegro’ sa područja Banjaluke i ‘Voulez Vous’ iz Prijedora.  Kod poreskih obveznika “Mala stanica”, “Kabe bar 5” i “Bona Fides” zatečeni su neprijavljeni radnici i izdati prekršajni nalozi  u iznosu od po 3.000 KM za svakog subjekta”, navedeno je u saopštenju Poreske uprave RS.

Navode da je neevidentiranje ukupnog prometa putem fiskalne kase utvrđeno kod devet poreskih obveznika, i to kod „Mala Stanica“, „Kafe bar 5“, „Bona Fides“,  te poreskih obveznika „Mac Tire Pub“, „Kod Brke“, „Bizarre“ doo, „Jova Bar“,  „Plan B“ i „Alegro“.

“Ukupan iznos kazne za ovaj prekršaj je 42.000 KM, te im je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, a koje će se izvršiti ukoliko poreski obveznici u roku 72 sata od izricanja mjere zabrane ne dostave Poreskoj upravi Republike Srpske dokaz o uplati novčane kazne”, navode iz Poreske uprave.

U saopštenju dodaju da je kod poreskog obveznika „Voulez Vous“ Prijedor utvrđena nepravilnost gdje je obveznik onemogućio prenos podataka iz fiskalne kase ka serveru Poreske uprave Republike Srpske i za ovaj prekršaj je izdat prekršajni nalog, dodaju iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave RS poručuju da će nastaviti sa ciljanim akcijama posebnih  kontrola kod onih poreskih obveznika za koje postoje indicije o padu poreske discipline i pozivaju sve poreske obveznike da poštuju zakonske propise.

(Nezavisne)