BANJA LUKA, 17,juna – Sudija banjalučkog Okružnog suda Vesna Stanković-Ćosović izuzeta je u predmetu protiv osam optuženih inspektora banjalučkog Centra javne bezbjednosti koje terete za trgovinu drogom.

Ova odluka donesena je na opštoj sjednici svih sudija ovog suda na osnovu zahtjeva odbrane optuženih inspektora. Nakon toga saopšteno je da je odgođeno pretpretresno ročište, a predmet u kojem je Vesna Stanković-Ćosović bila postavljena za predsjednika vijeća biće dodijeljen drugom sudiji.

Zahtjev za njeno izuzeće tražili su advokati optuženih Srđana Radulovića (30), Ognjena Stijaka (30) i Marka Kovačevića (30) jer je postupala u ranijem predmetu “Kanon” koji ima veze sa inspektorima.

Osim Radulovića, Stijaka i Kovačevića optuženi su njihov nekadašnji šef Goran Mihajlica (33), kao i inspektori Darijo Dabić (30), Gavrilo Šiniković (33), Jovan Miljković (28) i Vladimir Marčeta (31) koje terete za iznudu iskaza, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, nanošenje teških povreda, falsifikovanje službene isprave, lažno prijavljivanje krivičnog djela, te povredu ljudskog dostojanstva, objavio je Glas Srpske.

Branilac Stijaka Marinko Brkić je najavio da će sudiju Stanković-Ćosović predložiti za svjedoka. Objasnio je da se dio oduzete droge u akciji “Kanon” upravo stavlja na teret inspektorima.

Podsjetimo da je poslije akcije “Kanon” devet osoba pravosnažno osuđeno na ukupno 25 godina zatvora zbog trgovine drogom.

– Tužilaštvo je predložilo tužioca Biljanu Marković za svjedoka koja je postupala u predmetu “Kanon”. Želimo sudiju da predložimo s ciljem pobijanja iskaza tog tužioca i vaganja i količine oduzete droge u predmetu “Kanon” – objasnio je Brkić.

Branilac Radulovića advokat Branko Gudalo je rekao da smatra da je neophodno saslušati sudiju ako se saslušava tužilac iz predmeta “Kanon”. Branilac Kovačevića advokat Goran Bubić je kazao da se pridružuje zahtjevu za izuzeće sudije zbog postojanja sumnje u njenu pristrasnost jer je postupala u predmetu “Kanon”.

Optužnicu protiv inspektora podiglo je Specijalno tužilaštvo RS polovinom aprila ove godine. Radulović je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe za preprodaju droge. Članovi grupe bili su Stijak i Kovačević dok su im ostali pomagali. U optužnici se navodi da je ovo zločinačko udruženje za preprodaju droge, kojim je rukovodio Radulović, djelovalo od kraja 2010. do oktobra prošle godine. Dodaje se da je Radulović angažovao Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje heroin. Ostali optuženi inspektori hapsili su i zastrašivali druge dilere te ih prinuđivali da za njih prodaju drogu. Oduzete količine od njih su davali dilerima Bošnjaku, ali i Damiru Čudiću i Vladimiru Kesiću da je preprodaju za njih. Navodi se da su inspektori preprodajom heroina i marihuane zaradili oko 117.000 maraka. Od preprodaje marihuane Kesić i Čudić su u više navrata dali inspektorima ukupno 17.000 maraka. Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina vrijednog 100.000 maraka.

Đurić

Sa optuženim inspektorima bio je uhapšen i policajac Slavko Đurić koji je sa Specijalnim tužilaštvom RS zaključio sporazum o priznanju krivice kojim se obavezao da svjedoči protiv ostalih optuženih, ali da otkrije i svoju ulogu. On je navodno i razotkrio “prljave poslove” u policiji.

Kafići

Prema optužnici, diler Goran Bošnjak heroin je za inspektore prodavao u kafićima “Milenijum” i “Tifani”, kao i u naselju Obilićevo. Dalje se navodi da su dileri Damir Čudić i Vladimir Kesić za optužene inspektore drogu prodavali u manjim pakovanjima kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku. Takođe inspektore terete da su tukli Aleksandra Ninkovića da za njih prodaje drogu, kao i Dragoljuba Pašagića koji na to nije pristao pa su ga uhapsili u akciji “Kanon” te protiv njega inicirali krivični postupak.