vakcina

BANJA LUKA, 10. avgusta – Vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP), kojih u prethodnom periodu nije bilo u pojedinim domovima zdravlja u Srpskoj, trebalo bi ovih dana da stignu u ove ustanove, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako tvrde, nestašica vakcine protiv teških zaraznih bolesti u nekim domovima zdravlja bila je kratkotrajna.

– Došlo je do kašnjenja u isporuci MRP vakcine od strane proizvođača vakcina. Međutim, vakcine su dostavljene u Institut za javno zdravstvo krajem prošle sedmice i domovi zdravlja ih preuzimaju prema svojim planiranim potrebama – kaže načelnik službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS Nina Rodić Vukmir.

U prethodnom periodu su, naime, roditelji u Banjaluci dobijali informaciju u Centru za vakcinaciju Doma zdravlja da ne mogu da vakcinišu predškolce, jer vakcine nema na stanju.

Ova vakcina se, podsjećamo, po kalendaru obavezne imunizacije u RS, prvi put daje sa navršenih 12 mjeseci života, dok se revakcinacija radi sa šest godina života, a najčešće pred polazak djeteta u školu.

S obzirom da se radilo o kratkotrajnoj nestašici, uvjeravaju u Institutu, ni na koji način neće biti narušen redoslijed u obaveznom kalendaru vakcinacije, niti će zaštita djece od ove tri zarazne bolesti protiv kojih se vakcinišu biti dovedena u pitanje.

Između ostalog, MRP vakcina štiti od zarazne bolesti morbile, čija epidemija je ove godine zahvatila FBiH, a većina oboljelih nije vakcinisana.

U Republici Srskoj je od početka godine registrovano 68 oboljelih od morbila, a najviše ih je starije od 30 godina, podaci su IJZ RS.

(Srpskainfo)