BANJALUKA, 24. juna – Izgradnja istočnog tranzita u ulicama Stevana Bulajića, Majke Jugovića i Krfskoj, u naseljima Starčevica i Obilićevo, trebalo je da počne ovog proljeća, ali taj posao koče vlasnici dviju parcela preko kojih bi put trebalo da prelazi, a koji ne pristaju na uslove otkupa koje nudi Gradska uprava.

Ipak, iako Zakonom o eksproprijaciji RS grad može da uđe u posjed i započne radove, još to ne čine.

Iz Gradske uprave nisu željeli da otkriju imena spornih vlasnika, ali nezvanično saznajemo da se radi o porodici Balta u Ulici Stevana Bulajića i jednom poznatom banjalučkom preduzetniku.

“U toku je jedan broj sporova sa strankama u vezi s visinom naknada i isplata utvrđenog iznosa po sudskoj odluci za jednog vlasnika nepokretnosti, što ne utiče na mogućnost ulaska u posjed nepokretnosti i početak gradnje”, kazali su oni.

Dodali su da je grad preduzeo sve procedure i riješio imovinskopravne odnose na lokaciji istočnog tranzita, čime su stvoreni svi uslovi da preduzeće “Putevi RS” počne s realizacijom ovog projekta, objavile su Nezavisne novine.

Momir Zubović, čija se sporna parcela našla u jednoj od tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za četvrtak, rekao je da se dogovorio s Gradskom upravom da zamijene zemljišta, tako da će on dobiti 130 metara kvadratnih zemljišta grada, u zamjenu za njegova 134 kvadrata.

Zubović je objasnio da je na teren izlazio sudski vještak, koji je procijenio da metar kvadratni košta 330 KM.

“Razliku od četiri kvadrata Gradska uprava će mi isplatiti u vrijednosti od 1.320 KM. Mislim da su se i ostale komšije tako dogovorile jer će postojati trokut, koji će povezivati ulice Majke Jugovića, Stevana Bulajića i Krfsku”, dodao je on.

Smatra da je ovo bila najbolja opcija i nada se da će izgradnja istočnog tranzita uskoro početi.

“Najveći problem predstavlja moja ulica, Stevana Bulajića, u kojoj nema trotoar, pa se pješaci plaše da hodaju po saobraćajnici jer time ogrožavaju svoju bezbjednost”, kazao je on.