banke

BANJA LUKA, 22. oktobra – Građani Republike Srpske se svakodnevno susreću sa brojnim poskupljenjima i udarima na džep.

Mnogi od njih se žale i na bankarske usluge, da su one previsoke, stoga smo istražili koje banke uzimaju najveću proviziju za vođenje računa, na kojim bankomatima se upit o stanju na računu naplaćuje, a na kojima ne i još mnogo toga.

Vođenje računa

Kada je u pitanju naknada za vođenje računa u bankama cijene se kreću od 0.50 KM pa sve do 10 KM, s tim da se u cijenu od 10 KM koliko naplaćuje ProCredit banka podrazumijeva paket usluga, jer oni, kako su nam rekli, ne nude uslugu vođenja tekućeg računa zasebno.

„U paket usluga spadaju tekući račun u KM valuti, tekući račun u EUR valuti, štedni račun u KM valuti, štedni račun u EUR valuti, korištenje e-Banking aplikacije, Mastercard beskontaktna kartica sa mogućnošću besplatnog podizanja gotovine na bankomatima svih banaka u zemlji do 3 puta mjesečno, korištenje m-Banking aplikacije, SMS notifikacije, 20 besplatnih plaćanja putem e-bankinga unutar zemlje, e-mail izvodi te besplatne konverzije između konvertibilne marke i evra“, pojasnili su u ProCredit banci.

 

Druga po visini provizije je Sberbanka, čije mjesečno vođenje tekućih i žiro računa iznosi 4,45 KM. Nakon Sberbanke, slijedi Addiko Banka gdje su nam rekli da se naknade za troškove održavanja računa razlikuju po vrsti usluge, odnosno potreba klijenta, tako da za račune studenata naknada trenutno iznosi 0,50 KM, 1,50 KM za račune penzionera, 2,90 KM za primaoce redovnih mjesečnih primanja, a 3,00 KM za ostale račune, mjesečno.

„Od oktobra mjeseca Banka će svim korisnicima tekućih računa obezbjediti mogućnost korištenje usluge mobilnog bankarstva te će doći do korekcije cijene usluge o čemu su korisnici obavješteni. Ova promjena neće obuhvatiti cijene vođenja računa studenata i penzionera“, naveli su u Addiko banci.

 

NLB banka svoje usluge vođenja računa naplaćuje 2 KM, dok visina provizije za vođenje tekućeg računa u Raiffeisen banci iznosi 1,99 KM.

„Visina provizije je definisana Tarifnikom naknada koji je dostupan na web stranici Banke, te u poslovnicama Banke. Tarife naknada su promjenjiva kategorija i mijenjaju se u skladu sa poslovnom politikom Banke, a izmjene su uslovljene ekonomskom opravdanošću poslovanja“, naveli su u Raiffeisen banci.

 

U Unicredit banci su rekli da je trenutno važeća naknada za vođenje tekućeg računa 1,50 KM mjesečno, u okviru tarifnog paketa pod nazivom “Modula paket”.

„Modula paket podrazumijeva da korisnik bankarskih usluga i proizvoda pored tekućeg računa bira dodatne proizvode i usluge kojima tako kreira paket prema vlastitim potrebama“, objasnili su u Unicredit banci.

tabela-banka

Provizija za podizanje novca

Provizija za podizanje novca na bankomatima u svim navedenim bankama se ne uzima kada su u pitanju debitne kartice, dok se za kreditne kartice provizija naplaćuje.

“Kod Addiko Visa Classic, Revolving, Mastercard kreditnih kartica ova naknada iznosi 2,50% podignutog iznosa, odnosno minimalno 10 KM”, rekli su u Addiko banci.

U Unicredit banci provizija za podizanje gotovine kreditnim karticama na bankomatima UniCredit-a kreće se od 3 do 10 KM.

“Na bankomatima NLB Banke komitenti mogu uraditi isplatu gotovine bez naknade koristeći debitne kartice, ili uz naknadu 2% (minimalno 5 KM) ukoliko se podiže kreditnim karticama. Za ovu namjenu Banka svakako preporučuje korišćenje debtine kartice“, rekli su NLB banci.

 

Provizija za provjeru stanja računa na bakomatima

Proviziju za provjeru stanja računa na bankomatima od banaka koje smo kontaktirali, ne uzimaju samo Unicredit i Raiffeisen banka.

Sa druge strane, upit stanja na bankomatima Sberbanke je tri puta mjesečno bez naknade, nakon toga 0.50 KM, dok se upit stanja na bankomatima drugih banaka naplaćuje 1 KM.

ProCredit Banka provjeru ustanja na bankomatima se naplaćuje 0,50 KM, dok NLB i Addiko banka ovu uslugu naplaćuju 0,25 KM po upitu.

“ProCredit Bank omogućila je nekoliko načina na osnovu kojih klijent potpuno besplatno može provjeriti stanje računa poput mobilne aplikacije koja daje uvid u stanje svih računa u banci, SMS notifikacija, e-mail izvoda i naravno internet bankarstva”, pojasnili su u ovoj banci.

U NLB banci su kazali da za sve građane koji žele znati promjene iznosa na računu, preporučuje se korišćenje SMS servisa koji može da obavijesti klijenta porukom o svakom novom prilivu na račun.

“Za nešto detaljniji uvid u stanje i promjene na računu, preporučuje se mobilno bankarstvo – jednostavna i sigurna aplikacija koja omogućava sveobuhvatan pregled računa i izvršavanje transakcija bez dolaska u poslovnicu“, rekli su u NLB banci.

U Adikko banci su kazali da naknada za provjeru stanja računa na Addiko bankomatima banaka članica Addiko Grupe u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori iznosi 0,25 KM po upitu.

„Naknada za upit na stanje računa na bankomatima drugih banaka u BiH ili inostranstvu iznosi 0,55 KM“, zaključili su u Adikko banci.

(Banjaluka.com)