BANJALUKA – Godinu i po uoči lokalnih izbora, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, uživa većinsku podršku sugrađana, u toj mjeri da trenutno ima dvostruko viši rejting u odnosu na najizglednije konkurente u predstojećoj trci za gradonačelničku fotelju, pokazalo je najnovije istraživanje rejtinga političkih partija, koje je u posjedu Srpskainfo.

Igor-Radojicic

Prema rezultatima istraživanja, koje je radila jedna renomirana marketinška agencija, dvije i po godine nakon što je izabran za banjalučkog gradonačelnika Radojičić, po ovim rezultatima, stoji bolje nego uoči prošlog izbornog okršaja sa liderom NDP Draganom Čavićem.

Po ovom istraživanju, rađenom terenskom metodom na uzorku od 500 ispitanika, 48,2 odsto Banjalučana misli da najveći grad Srpske ide u dobrom pravcu, u pogrešnom njih 28,1, s tim da je neodlučnih, odnosno onih koji su se izjasnili da „ne znaju ili nemaju stav“ ima ukupno 23,7 odsto.

Što se tiče samog gradonačelnika, 53,8 odsto Banjalučana, na pitanje o njegovom rejtingu, odgovorilo je sa „dobar“, osrednju ocenu dalo mu je 26,3 odsto ispitanika, 10 odsto misli da loše vodi grad, a 9,8 odsto ne zna ili nema stav.

Ipak, najzanimljivije rezultate istraživanje je pokazalo kad su ispitanici upitani o mogućem ogledu Igora Radojičića i Draška Stanivukovića, koji je još prije nekoliko mjeseci najavio da će se kandidovati za gradonačelnika.

Drasko-Stanivukovic-PDP-01-foto-S-PASALIC-1

S druge strane, sam Radojičić do sada nije eksplicitno najavio novu kandidaturu, ali je u više navrata jasno naslutio da namjerava da se bori za novi mandat.

Istraživanje je pokazalo da Radojičić u ovom trenutku ima više nego dvostruko veću podršku sugrađana u odnosu na izgledne konkurente.

Naime, kad su ispitanici upitani za koga bi glasali u mogućem ogledu aktuelnog gradonačelnika i mladog poslanika PDP, 58,8 odsto anketiranih se izjasnilo da bi podržalo Radojičića, dok bi 22,5 odsto glasalo za Stanivukovića, uz relativno visok procenat neodlučnih od 18,7 odsto.

Interesantno je da, po ovom istraživanju, što se tiče mogućih opozicionih kandidata, bivši predsednik PDP Mladen Ivanić stoji nešto bolje u odnosu na Stanivukovića.

Mladen-Ivanic-foto-G-SURLAN-3

Na pitanje o mogućem ogledu Radojičića i Ivanića, 25,8 odsto ispitanih bi podržalo Ivanića, a aktuelnog gradonačelnika 59,8 odsto. U isto vrijeme, neodlučnih je 14,4 odsto.

Ovi rezultati, kad se porede sa rezultatima sa prošlih lokalnih izbora, svjedoče da je Radojičić u protekle dvije i po godine uspio da učvrsti svoju političku poziciju.

Naime, na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine Radojičić je pobijedio sa 56,51 odsto podrške glasača, dok je kandidat udružene opozicije Dragan Čavić imao 39,91 glasova.

Za vladajuće 58,8 odsto, opoziciji duplo manje

Sudeći po rezultatima istraživanja, čini se da aktuelnoj opoziciji ne bi mnogo pomoglo ni kad se bi se udružila i zajednički nastupila na lokalnim izborima.

Naime, samo 24 odsto ispitanika se izjasnilo da bi glasalo za opoziciju, odgovarajući na pitanje „Za koga biste glasali, kada bi politička scena bila podijeljena na ujedinjenu poziciju i aktuelnu vlast“.

S druge strane, za vladajuću koaliciju glasalo bi 58,8 odsto ispitanika, ne bi glasalo šest odsto, neodlučnih je 5,2 odsto, a toliko njih je i odbilo da odgovori na ovo pitanje.