BANJA LUKA, 13. februara – Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, imajući u vidu da se 14. februar na međunarodnom nivou obilježava kao Dan zaljubljenih, te da je upravo u ovom periodu povećana kupovina, koja se u doba pandemije virusa korona preselila u virtuelno okruženje.

Dan zaljubljenih Valentinovo prilika je da se osobama koje volimo, znakom pažnje iskaže ljubav, a ovakvi posebni događaji nas čine ranjivijim nego inače. Izvršioci krivičnih djela koriste ovakve prilike da intenziviraju svoje aktivnosti, saopšteno je iz MUP Srpske.

Iz MUP građanima posebnu pažnju skreću na lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, “romantične” prevare, lažne dobitničke kartice, lažne internet stranice sa reklamama za Dan zaljubljenih, te “Phishing” linkove i mejl poruke koje promovišu Dan zaljubljenih.

– Izostanak opreza može prouzrokovati da se vaš Dan zaljubljenih pretvori u `upravo prevaren` i prouzrokuje znatne finansijske gubitke, gubitke ličnih podataka, povjerljivih informacija, dokumenata i slično – upozoravaju iz MUP Republike Srpske.

Više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminalitet https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk, posredstvom koje građani mogu da prijave takve sumnjive aktivnosti, dodaje se u saopštenju.

(Srpskainfo)