Pedeset odsto stanovništva sa biračkim pravom ne izlazi ne izbore uglavnom jer ih politika ne zanima, nemaju za koga da glasaju “jer su svi isti” ili misle da njihov glas neće promijeniti ništa.

Koliko god bili nezadovoljni, nijedan izgovor nije dovoljno dobar da ne iskoriste svoje glasčko pravo, makar samo precrtali listić.

Prvo, one kojih se politika ne tiče mora se ticati kakvo će nam biti zadravstvo ili obrazovanje. Hoće li stopa poreza rasti, hoće li stipendije biti manje ili veće, hoće li dobijati naknadu za svako ili svako treće rođeno dijete? U redu je da ljude ne zanima ko je u kojoj stranci, ko se s kim svađao, da satima gledaju skupštinska zasjedanja i budu u toku ko je potpisao ili prekršio koaliocioni sporazum.

Međutim, zar je moguće da se nekoga ne tiče da li će, recimo, osnovci imati besplatne udžbenike i da izađe na izbore i kazni sve sve one koji su glasali protiv toga?

Dakle, jednostavno je, ne morate biti politički analitičar da biste glasali. Ako ste zadovoljni životom u svom gradu ili opštini glasajte za one koji su na vlasti, ako niste – glasajte za nekog drugog.