sarplaninci

BANJA LUKA, 02. marta – Više od stotinu šarplaninaca iz svih zemalja regiona juče je učestvovalo na 15. izložbi ove rase pasa koja je održana u Banjaluci, u Vodenom parku “Akvana”.

Predsjednik Šarplaninac kluba “Krajina” Duško Kuzmanović rekao je novinarima da Banjaluka može biti ponosna što ima ovakav događaj, koji po značaju u svijetu zauzima prvo mjesto, čime je upisana zlatnim slovima u kinološkim redovima.

On je istakao da je šarplaninac veoma značajna rasa, koja može imati veliku korist za poljoprivrednike, te da bi društvo trebalo više povesti računa o tom segmentu.

“Šarplaninci mogu da budu prava zaštita poljoprivrednicima od vukova i drugih divljih zvjeri, ali uz pravilnu organizaciju ovih pasa, jer su to jedni od najboljih ovčarskih pasa u svijetu”, rekao je Kuzmanović novinarima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je uzgoj šarplaninaca lijep i human posao, za šta su potrebni velika ljubav i entuzijazam, te je grad odlučio da podrži ovaj događaj, koji ima potencijal da postane još veći i značajniji.

“Sa ovim događajem se može napraviti još jedan dobar lokalni brend, koji bi u naš grad doveo brojne posjetioce”, rekao je Radojičić.

(Srna)