nsrs

BANJA LUKA, 26. septembra – Izložba o Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis, teologa i profesora pravoslavne vjeronauke, Bojana Jokanovića, otvorena je u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Jokanović je talentovani karikaturista, ilustrator i muzičar. Pored teologije i crtanja posvetio se učenju sviranja raznih instrumenata, te je pokazao i afinitete za egzotičnu muziku, pa pored gitare svira havajski instrument ukelele i orentalni instrument baglama.

Na izložbi je predstavljen dio radova koji će se naći u njegovoj knjizi, ali i karticama, koje će biti predstavljene na Sajmu knjiga u Beogradu, a čiji je izdavač Vulkan.

– Ovo je drugi put da izlažem u Banjaluci, prva moja izložba je bila u Banskom dvoru. Svakako da je čast za mene izložiti radove u Narodnoj skupštini. Odziv publike je bio odličan, ali bile su i sjajne reakcije na moj rad – rekao je on.

Posjetioci koji žele da vide njegov rad moraju da najave svoju posjetu na imejl kabineta, zbog strože procedure i posjete institucijama. Sve potrebne informacije su u opisu plakata na stranicama ovog umjetnika.

– Karikature nisu na prodaju, ali svi oni koji žele da imaju sve ilustracije obedinjene, mogu na Sajmu knjiga potražiti štandove Vulkan izdavaštva i kupiti knjigu ili kartice, ako Bog da 25. i 26. oktobra ću potpisivati svoje knjige – dodao je.

Kako kaže, reakcija posjetilaca na njegove karikature bila je odlična.

– Vizuelno se najbolje pamti, tako da nema lakšeg načina da se savladaju pravopisna pravila od ovog. Svakodnevno dobijem stotine poruka, prijedloga, pitanja i sugestija. Trudim se da ovaj posao koji radim bude na korist svima koji su se uključili u borbu za pravopis srpskog jezika. Koliko će neko usvojiti ili ne, to je već individualna stvar. Onaj koji ne vidi problem u tome što je nepismen, takav neće ništa učiniti da popravi svoje stanje – rekao je Jokanović.

Poslije Sajma u planu ima dogovorenu izložbu i promociju projekata sa Vulkanom u Centru za kulturu u Doboju, a do tada se priprema za izlaganje u Beogradu.

– Sada sam najviše okupiran projektima sa izdavačkom kućom Vulkan. Čekam Sajam knjiga u Beogradu i predstavljanje moje djelatnosti. Poslije promocije projekata u Srbiji, očekujem niz promocija u Republici Srpskoj. Ja sam autor iz Republike Srpske, tako da će biti pojačana distribucija knjiga i kartica za ovo područje. Veliki tiraž je u opticaju, tako da ćemo se svakako vidjeti u Banjaluci na nekoj od promocija – objasnio je.

Njegove ilustracije su proputovale svijet

Ono po čemu je posebno poznat su karikature i ilustracije, odnosno pravopisna pravila, lijepi primjeri iz bontona, zanimljivi događaji, ali i kritičke karikature iz svakodnevnog života. Kako kaže, crta otkad zna za olovku i papir, a dar za likovno stvaralaštvo naslijedio je od oca, koji se bavi projektovanjem, crtanjem i duborezom. Ovaj talentovani i svestrani mladi čovjek, radi razne vrste ilustracija, karikatura, te dizajnira maskote. Njegove su ilustracije i rješenja stigli u sve krajeve svijeta. Kako on kaže, od umjetnosti se ne može živjeti kod nas, ali može se spojiti lijepo i korisno i dopuniti budžet, te uložiti u digitalnu opremu i umjetničke materijale koji su jako skupi, ali i slabo dostupni na našim prostorima.

(Srpskainfo)