zemljotres

BANJA LUKA, 03. septembra – Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banjuluku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom memorijalnih događaja.

Prema odluci Organizacionog odbora ovog događaja centralni događaji biće dvije izložbe, koje će organizovati Muzej RS i Muzej savremene umjetnosti RS, u saradnji sa Arhivom RS, Udruženjem arhivskih radnika i umjetnikom Dragoslavom Malinićem.

– Kako je planirano, 24. oktobra u Muzeju RS biće priređena izložba povodom 50. godišnjice zemljotresa, sa mnogobrojnim foto svjedočanstvima iz tog vremena. Tri dana kasnije, na dan kad je desio zemljotres, u Banskom dvoru biće priređena izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969. – solidarnost, obnova i izgradnja”. U okviru iste izložbe, banjalučki umjetnik Dragoslav Malinić na zdanju Muzeja savremene umjetnosti postaviće instalaciju, koja će na veoma intrigantan način podsjetiti na posljedice katastrofalnog zemljotresa, ali i proces obnove grada koji je uslijedio nakon ovog razaranja – izjavio je šef Organizacionog odbora Milan Grubor.

zemljotres 2

Prema njegovim riječima, u okviru ovog obilježavanja, između ostalog, biće održan i stručni okrugli sto, 26 .oktobra koji će organizovati seizmološka služba Republičkog hidrometoeorloškog zavoda.

– Pored toga u maju 2020. godine organizovaće se velika međunardona konferencija na  Arhitektonsko građevinsko geodetskom fakultetu pod nazivom “Savremena teorija i praksa u graditeljstvu Stepgrad 2020”, na kojoj će biti posebna tematska sesija posvećena zemljotresnom inžinjerstvu, planiranju, projektovanju i građenju u uslovima rizika od zemljotersa – kazao je Grubor.

(Srpskainfo)